KURIR // Bošnjaci se molili u Meki za cepanje Sandžaka!

SEPARATIZAM SE ŠIRI SRBIJOM, BOŠNJACI ZAHTEVAJU „SVOJA PRAVA“

Grupa mladih Bošnjaka proučila je dovu (molitvu) za autonomiju Sandžaka jer su u ovom delu Srbije „diskriminisani“, a država navodno čini sve da ih raseli

Meka, molitva, Sandžak, cepanje, Bošnjaci
Bošnjaci iz Luksemburga klanjali se na ovom muslimanskom svetom mestu

NOVI PAZAR – Počelo je.
Grupa od pedesetak mladih Bošnjaka iz Luksemburga proučila je ovih dana u Meki dovu (molitvu) za autonomiju Sandžaka, prenosi više bošnjačkih medija, dodajući da „ovim činom pravedna borba Bošnjaka za povratak autonomije Sandžaka poprima jednu novu dimenziju“!

– Opšte je poznato da su Bošnjaci u Sandžaku konstantno žrtve diskriminacije na različitim nivoima. Države Srbija i Crna Gora ne čine ništa da Bošnjaci u Sandžaku postanu njeni punopravni građani. Štaviše, čine sve da ih dodatno rasele, a na čelne pozicije Bošnjaka koji se odluče zadržati u Sandžaku postavljaju ljude sa izdajničkim i poltronskim aspiracijama – piše na na jednom od novopazarskih sajtova u obrazloženju odluke mladih da se u Meki mole za autonomiju ovog dela Srbije.

Na sajtu Sandžakpres dodaje se da „svaki angažman koji podupire autonomiju Sandžaka predstavlja za svakog muslimana, a posebno za Bošnjaka, versku, a ništa manje i moralnu obavezu“, te su se zbog toga mladi Bošnjaci „odlučili uputiti molbe Gospodaru Sandžaka, Srbije, Crne Gore i čitave Kugle Nebeske, Uzvišenom Stvoritelju, da dođe do skore uspostave autonomije Sandžaka“.

Sajt prenosi i poziv iz Luksemburga svim Bošnjacima koji se nađu u svetim gradovima da „intenziviraju učenje dova za autonomiju Sandžaka, ali i za stabilnost Bosne i Hercegovine, matične države“.

– Očuvanje slobode i časti je primarni cilj šerijata i očuvanje ta dva islamska temelja je farz ajn – prvostepena obaveza svakog muslimana. Muslimanima je vrlo dobro poznato da sve što vodi upotpunjavanju farza poprima takođe stepen obaveze – prenosi sajt Sandžakpres.

(Z. Š.)

Traže republiku Sandžak

– Autonomija će se ostvariti onog trenutka kada mi kao narod sazrimo, a do toga ima još dosta. Mogu da zamislim situaciju u Sandžaku kada bi se to desilo, u stvari, bolje da je ne zamišljam – stoji u jednom od komentara na ovu vest.
Korisnik Shqip – Sandžak kaže:
– Sve što je bilo biće, republika Sandžak i republika Velika Albanija.

izvor:Kurir

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO