Lagumdžija, Davutoglu, Mrkić: Dijelimo zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost

SARAJEVO – Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske potvrdili su nakon današnjeg savjetodavnog ministarskog sastanka u Sarajevu da će 14. i 15. maja u Ankari biti održan ranije zakazani trilateralni sastanak na nivou predsjednika triju država, te zaključili kako je politička saradnja između pomenutih država dobra osnova za ozbiljno unapređivanje saradnje u oblastima ekonomije, obrazovanja, kulture i turizma, javljaju novinari agencije Anadolija.

Domaćin bio je šef bosanskohercegovačke diplomatije Zlatko Lagumdžija, koji je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu ugostio turskog i srbijanskog kolegu Ahmeta Davutoglua i Ivana Mrkića.
Lagumdžija je sastanak ocijenio uspješnim i korisnim.

„Ovo je bila dobra prilika da skoro tri godine nakon posljednjeg sastanka aktualiziamo ovaj oblik saradnje i da se dogovrimo kako dalje raditi“, kazao je Lagumdžija.

On je dodao kako je dogovoreno i da sastanci ministara vanjskih poslova budu češći, te najavio naredni, u oktobru, kojem će u Beogradu biti domaćin šef srbijanske diplomatije Ivan Mrkić.

„Nadam se da ćemo tada imati konkretan program zajedničkog nastupa na četvrtim tržištima gdje bi tri zemlje bile zajedno prisutne sa svojim kompanijama“, kazao je i dodao kako BiH već ima pozitivno iskustvo zajedničkog nastupa sa Turskom, odnosno promocije bh. firmi od strane turskih kompanija u zemljama Golfskog zaliva.

Na tom sastanku bit će riječi o konkretnoj saradnji u oblastima ekonomije, obrazovanja, kulture i turizma. Lagumdžija je najavio da će ministri nastojati da stvore platformu na osnovu koje će se odvijati intenzivna saradnja BiH, Turske i Srbije u pomenute četiri oblasti.

Turska pridaje veliki značaj odnosima sa svim dijelovima BiH i već duže vrijeme naglašava spremnost da pruži podršku svima u toj zemlji, što će biti slučaj i u budućnosti, poručio je ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, napominjući da smatra kako Srbija u vezi sa odnosima sa svim dijelovima Bosne i Hercegovina ima isti stav.

„Bićemo zajedno u teškim vremenima“, rekao je Davutoglu podjsećajući da je Ministarstvo na čijem je čelu tokom krize u Libiji prioritetno rješavalo slučajeve evakuacije državljana BiH i Srbije iz tada sukobima zahvaćene Libije.

„Diplomatska predstavništva Turske bit će druge kuće državljanima BiH i Srbije, i naša vrata će im uvijek biti otvorena. Siguran sam da će isto činiti i Srbija i BiH“, pojasnio je Davutoglu.


Šef turske diplomatije je rekao i kako zajedništvo triju zemalja neće biti ograničeno samo na teška vremena, nego će razvijanje dobrih odnosa biti nastavljeno u kontinuitetu. Izrazio je očekivanje da će šefovi država BiH, Srbije i Turske, nakon trilateralnog sastanka na najvišem nivou sa građanima svojih zemalja podijeliti dobre vijesti.

On je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Sarajevu, kako je rekao, gradu u koji je zaljubljen.

„Prvi sastanak ministara vanjskih psolovova 2012. godine, kada su u pitanju ove tri zemlje, bio je početak jednog novog perioda, a htjeli smo srušiti tabue i definirati zajedničku budućnost“, rekao je on, pojašnjavajući kako tri zemlje dijele zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost.

Dobra atmosfera sa sedam trilateralnih sastanaka prenijeta je i na narode triju zemalja, rekao je Davutoglu, označavajući to najznačajnijim uspjehom tih sastanaka.
„Bosni i Hercegovini je najbitnije jedinstvo, zajedništvo i politička stablnost“, poručio je Ahmet Davutoglu, rekavši kako bi na trilateralnom sastanku 14. i 15. maja u Ankari volio vidjeti Predsjedništvo BiH u punom sastavu.

Zahvalivši Lagumdžiji na dobrodošlici, ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izrazio je posebno zadovoljstvo zbog susreta sa turskim ministrom Davutogluom kojeg je nazvao „veteranom trilaterale“.

„Ovakvi susreti predstavljau dalje stabilizovanje područja, jačanje prijateljstva među svim zemljama, a posebno između naše tri zemlje i prave sigurnu razvojnu prespektivu regiona“, kazao je šef diplomatije Srbije.

Mrkić je političke odnose između BiH, Turske i Srbije ocijenio kvalitetnim i kazao kako „omogućavaju dalje privredno prožimanje i zajednički nastup na četvrtim tržištima“. On je kazao da je sve što je dogovoreno na današnjem sastanku u Sarajevu, prije svega u funkciji samita šefova tri države u Ankari u maju, ali i budućih sastanaka trilaterale.


Najavio je da će ministri vanjske trgovine tri zemlje, uoči predsjedničkog samita u glavnom gradu Turske, potpisati odgovarajući ekonomski sporazum.

„Nas je istorija isprepletala, sadašnjost nas povezuje, a zasigurno nam je budućnost zajednička“, zaključio je šef srbijanske diplomatije u obraćanju novinarima nakon ministarskog sastanka u Sarajevu, poželivši kolegama iz BiH i Turske dobrodošlicu na oktobarski ministarski sastanak u Beogradu.

Nakon trilateralnog ministarskog sastanka, ministri vanjskih poslova tri zemlje nastavili su bilateralne susrete, nakon čega je zakazan i sastanak sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

U cilju normalizacije odnosa između Sarajeva i Beograda, uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, na incijativu ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua je 2009. godine počelo održavanje trilateralnih sastanaka ministara vanjskih poslova Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Trilaterala je dala konkretne rezultate i doprinijela miru i stabilnosti u regiji. Među tim rezultatima je imenovanje ambasadora BiH u Beogradu, usvanjanje Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije, prisustvo bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića komemoraciji žrtvama u Srebrenici, te posljednja posjeta predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nikole Radmanovića i Bakira Izetbegovića Beogradu, navedeno je u sapoštenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO