Naslovna Sandžak Novi Pazar Ljajić: Bošnjacima u Sandžaku treba veće učešće u svim institucijama, naročito policiji...

Ljajić: Bošnjacima u Sandžaku treba veće učešće u svim institucijama, naročito policiji i pravosuđu

ljajic:-bosnjacima-u-sandzaku-treba-vece-ucesce-u-svim-institucijama,-narocito-policiji-i-pravosudju

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Srbije i osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić smatra da Bošnjacima u Sandžaku treba dalja integracija, veće učešće u svim institucijama, naročito policiji i pravosuđu, nastavak investicija u infrastrukturu, ekonomski i socijalni razvoj.

On je u intervjuu za današnju Politiku rekao da je to “najbolja zajednica bošnjačkih opština, u kojima trenutne investicije premašuju 200 miliona evra”.

“Šta će mi zajednica koja je izolovana, posvađana, demografski opustošena, ekonomski neodrživa i infrastrukturno nepovezana. Naravno, uvek je teže baviti se realnim životom nego političkim fikcijama i fantazmagorijama”, rekao je Ljajić.
On je komentarišući nedavnu inicijativu predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanin za formiranje zajednice bošnjačkih opština rekao da je to za njega već viđena i doživljena stvar.

“Početkom devedesetih godina kada je počeo rat u Hrvatskoj, Ugljanin je izjavio, a kasnije i besomučno ponavljao, da će za ‘Bošnjake u Sandžaku tražiti prava i status koji dobiju Srbi u Hrvatskoj’. Kao što znamo, Srbi u Hrvatskoj, ne da nisu dobili nikakav status, nego su u najvećoj meri i proterani 1995. godine. Toliko o tim analogijama i prostom upoređivanju neuporedivih stvari. Tako je i sada. On traži zajednicu bošnjačkih opština, i to će za jedan deo javnosti u Sandžaku i regionu da zvuči logično. Ja samo znam da je to skroz nerealno”, rekao je Ljajić.

On smatra da Ugljaninovu zajednicu neće podržati niko u Srbiji, a ni u svetu.

“Ako hoćete da budete neuspešni vi samo postavite nerealan cilj. I to Ugljanin radi već više od 30 godina. Postavlja lestvicu na 10 metara, a ne može da preskoči ni metar. I naravno da to stvara i lične i kolektivne frustracije”, rekao je Ljajić.

Komentarišući inicijativu o izmeni grba, himne i zastave lider SDP kaže da ona ima više marketinški karakter, te da je njen rezultat unapred poznat.

“Od nje nema neke velike štete, ali neće biti ni uspeha. Nije mi jasan tajming kad se pokreće. Kao da smo rešili sve probleme u zemlji, pa je došao red i na državne simbole. Čak bih i razumeo da je recimo pokrenuta inicijativa da se pored državne i narodne zastave, koje postoje, donese odluka i o narodnom grbu, uz postojeći državni. To bi recimo imalo nekog smisla, jer bi taj narodni grb mogao da simbolizuje multietnički karakter zemlje. Međutim, u ovim okolnostima, svaku raspravu o ovoj temi smatram izlišnom”, rekao je Ljajić.
On je saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) ocenio više nego korektnom.

“Kao manjinski partner u koaliciji uvek možete da nađete razloge za nezadovoljstvo, ako ih tražite. Ali u najvećoj meri smo ispoštovani kako je i predviđeno našim predizbornim dogovorom. I tamo gde se na lokalu pojave problemi, rešavamo ih. Kad postoji dobra i stalna komunikacija lako se nađe rešenje i za teže nesporazume”, rekao je Ljajić u intervjuu za ovaj beogradski dnevni list.

indeksonline.rs/freemedia.rs

Exit mobile version