Ljajić i Lončar obišli Dijagnostički centar u Novom Pazaru, najsavremenija oprema u Srbiji!

Novi Pazar – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je danas, prilikom obilaska novog Dijagnostičkog centra u Novom Pazaru, da nema više razloga za liste čekanja, te najavio da će do kraja godine biti zaposleno 50 ljudi u sektoru medicinskog osoblja.

Lončar je novinarima u Dijagnostičkom centru kazao da rade najsavremenija magnetna rezonanca, skener, mamograf, i da je već desetine pacijenata prošlo preglede.

Istakao je da je ono što je obećano ispunjeno i da je to jedna ozbiljan korak napred za sistem zdravstva u Novom Pazaru i okolini.

Na medicinskom osoblju u ovom gradu je, kako je dodao, da se usavršavaju jer su kapaciteti uređaja izuzetno veliki.

Lončar je naveo da se radi i na ispunjenju daljih obećanja, kao što je angio sala.

“Naš cilj je nova generacija mladih lekara, sestara i tehničara. Osnov je da razmišljaju na svoj način i primenjuju sve što je novo u Evropi i svetu. To je jedina garancija da sutra ima ko da nas leči”, rekao je Lončar dodajući da država želi da ulaže u mlade generacije.

Ministar je istakao da u Pazaru više nema nikakvih razloga za listu čekanja, a da se želi primeniti utvrđena strategija koja se oslanja na prevenciji.

On je rekao da u Srbiji mamograf koji poseduje Novi Pazar postoji samo još na jednom mestu i apelovao je na žene da se odazovu pregledima.

“Mnogo je bolje da se nešto otkrije na vreme kako bi se moglo izlečiti bez posledica”, objasnio je Lončar.

Ministar je obišao novi Dijagnostički centar zajedno sa potpredsednikom Vlade Rasimom Ljajićem, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i direktorom Opšte bolnice u ovom gradu Mirsadom Cherlejkom.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Ljajić ukazao je da je ovo najveća investicija u sektoru zdravstva od osnivanja Zdravstvenog centra i bolnice u Novom Pazaru.

“Nikada više sredstava nije uloženo, nije više objekata sagrađeno i više opreme nije obezbeđeno nego što je sada učinjeno. Pored ovog Dijagnostičkog centra, završeno je i Ginekološko-akušersko odeljenje čija je vrednost više od dva miliona evra, a donator je Turska razvojna agencija. Počinje izgradnja Urgentnog centra, u vrednosti od preko 1,2 miliona evra, koji finansira EU“, rekao je Ljajić.

On je istakao da, uz sve što je Ministarstvo zdravlja učinilo, sada može da se kaže da ovaj Zdravstveni centar može da se meri po opremi koja je obezbeđena sa svim kliničko-bolničkim centrima u Srbiji.

“Pazar je rangiran vrlo visoko. Ostaje samo da uradimo ono što je najpotrebnije u ovom trenutku, a to su ljudi. Najveći resurs u zdravstvu i životu, i svakom segmentnu ljudskog života su ljudi. Oprema neće puno vredeti ako nemamo dobre lekare“, ukazao je ministar.

Ljajić je kazao da je ovo prilika za sve njih da se dalje školuju, usavršavaju, stiču nove veštine i nova znanja, i da Pazar ni po tome ne zaostaje ni za jednim drugim velikim gradom u Srbiji.

On je zamolio osoblje da čuvaju opremu i paze da se ne dogodi ono što je bilo ranije da se namerno oprema kvari da bi se pacijenti preusmeravali u privatne klinike.

„Ovaj centar će koristiti svi, bez obzira na socijalno i materijalno stanje“, poručio je Ljajić.

Najavio je dalja ulaganja u drugim oblastima, navodeći da su u toku pregovori sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko drugih infrastrukturnih projekata iz oblasti kulture i sporta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO