Naslovna Featured Istaknuto Ljajić: u Istanbulu otvoreno trgovnsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH

Ljajić: u Istanbulu otvoreno trgovnsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH

U Istanbulu će biti  otvoreno Trgovnsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH,  kao rezulatat pregovora između potpredsednika Vlade Srbije i ministra Rasima Ljajića, ministra ekonomije Republike Turske Nihata Zejbekčija i ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića.

Trilateralni komitet čine Turska, Srbija i BiH, a Ljajić je, nakon sastanka poručio da će to biti mesto gde će Srbija i BiH moći da predstave privredne i turističke potencijale, sve u funkciji povećanja obima robne razmene i turističkog prometa između tri države.

“Biće to mesto gde potencijalni investitori mogu da dobiju potrebne informacije o uslovima za ulaganje u dve zemlje. Turska je  besplatno ustupila prostor za predstavništvo, a finansirala je i kompletno opremanje prostora, a sve u cilju povećanja obima robne razmene i turističkog prometa između tri države’’, kazao je Ljajić. On je rekao da su sve tri strane dogovorile da Srbija i BiH zajednički definišu jedan infrastrukturni projekat, kao što je auto-put ili deonica pruge.

’’Prošla godina je bila rekordna u smislu trgovinske razmene između Srbije i Turske sa preko 745 miliona evra, a u prvih osam meseci ove godine imamo povećanje trgovinske razmene od 11 odsto, što znači da će trgovinska razmena biti oko 900 miliona evra. Približavamo se našem cilju koji smo definisali pre dve godine, da obim robne razmene dostigne milijardu evra. Mi intenzivno radimo na modifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini i želimo da što više vrsta roba bude na bescarinskom režimu kako bismo povećali ukupnu trgovinsku razmenu” rekao je Ljajić.

U isto vrijeme, u  Istanbulu je održan i biznis forum Srbija-Bosna i Hercegovina-Turska, na kojem su učestvovati  I privrednici tih zemalja.

Exit mobile version