Naslovna HRONIKA Maksimović osuđen za posredovanje u prostituciji na 3 godine i 2 meseca

Maksimović osuđen za posredovanje u prostituciji na 3 godine i 2 meseca

maksimovic-osudjen-za-posredovanje-u-prostituciji-na-3-godine-i-2-meseca
Maksimović osuđen za posredovanje u prostituciji na 3 godine i 2 meseca

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu osudio je Mihajla Maksimovića i njegovog brata Dušana Milenkovića na kazne zatvora zbog posredovanja u tzv. elitnoj prostituciji.

Maksimović je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i dva meseca, kao i na novčanu kaznu od 300.000 dinara, dok je Milenković osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 16 meseci i novčanu kaznu od 150.000 dinara.

Obojica su osuđeni za po dva krivična dela posredovanje u prostituciji i jedno posredovanje u prostituciji u saizvršilaštvu.

Sudija je, obrazlažući presudu, rekla da veće smatra da u radnjama optuženih nema elemenata krivičnog dela trgovine ljudima, za koju ih je teretilo tužilaštvo.

Prema iskazima oštećenih, kako je navela sudija, se vidi da je sve bilo dobrovoljno i da su oštećene znale da u bilo kom trenutku mogu da napuste posao.

Prilikom odmeravanja kazne, sudsko veće je imalo u vidu da je Maksimović višestruko osuđivan, odnosno pet puta, kao i da je Milenković neosuđivan.

Okrivljenima je takođe u kaznu zatvora uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Branilac optuženih Dušan Todorović je za Tanjug rekao da će uložiti žalbu na presudu jer
nisu zadovoljni visinom izrečene kazne, a da su zadovoljni delom presude kojim su oni oslobođeni od krivičnog dela trgovine ljudima.

Maksimović je ranije priznao da je posredovao između devojaka i klijenata u prostituciji, ali je negirao da je izvršio drugo krivično delo za koje je optužen, a to je “trgovina ljudima”, prema tri oštećene devojke.

Maksimoviću je u oktobru 2021. godine ukinut kućni pritvor i danas je došao sa slobode u sudnicu.

Prema optužnici, Maksimović i Milenković se terete da su od novembra 2015. do januara 2019. godine na različitim lokacijama učestvovali u dogovaranju i organizovanju intimnih odnosa devojaka koje su radile za njih i klijenata.

Maksimović je organizovao profesionalno fotografisanje tih žena radi prezentacije klijentima, ugovarao vreme, mesto i iznos novca za pružene seksualne usluge, organizovao prevoz devojaka do klijenata i nazad do stanova u kojima su živele, i od njih uzimao 30 procenata od zarade.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version