Mesić: Tuđman i Milošević čitav rat su koristili “crveni telefon”

TVRDNJE STJEPANA MESIĆA
Tuđman i Milošević čitav rat su koristili “crveni telefon”
FOTO: AGENCIJE

Tuđman i Milošević čitav rat su koristili "crveni telefon"

 

 

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predstavio je u Moskvi svoju knjigu “Kako se raspala Jugoslavija” i gostima u Ruskoj privrednoj komori ispričao o odnosima i “crvenom telefonu” kojim su komunicirali bivši predsjednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

 

– Kad ste čuli da je Slobodan Milošević govorio loše o Franji Tuđmanu i obratno? Još 1991. ustanovljena je direktna telefonska linija između njih dvojice. U Zagrebu su je instalirali stručnjaci iz Srbije. Kad sam 2000. postao predsjednik, još je bila aktivna, htio sam nazvati Miloševića, ali nisam imao šifru. Tako je to u ratu. Oni koji planiraju rat sarađuju, a oni koji o tome ne znaju ništa – ginu – rekao je Mesić, prenosi Večernji list.

Mesić smatra da je raspad Jugoslavije bio neminovan, ali da je možda rat i mogao biti izbjegnut.

– Zalagao sam se tada za konfederalni model po kojem bi sve republike proglasile nezavisnost i istovremeno sklopile ugovor o konfederaciji na pet godina u kojem bismo vidjeli može li funkcionirati ili ne. Nažalost, to nije prihvaćeno – kazao je Mesić koji je bio i posljednji predsjednik predsjedništva SFRJ.

Odgovarajući na pitanja okupljenih, Mesić je poručio kako sukobi u bivšoj Jugoslaviji nisu bili ni etnički ni vjerski, već su se vodili radi osvajanja teritorija.

– U novijoj historiji Evrope svi su ratovi bili takvi, a agresija se predstavljala kao zaštita svojih nacionalnih manjina u drugoj državi. Tako je i Slobodan Milošević svoju velikosrpsku politiku pravdao kao zaštitu Srba u Hrvatskoj i BiH. I prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman smatrao je da mora štititi interese hrvatskog naroda u BiH. Ipak, nakon svih tih sukoba i stotina hiljada poginulih, granice se nisu promijenile nijedan milimetar. Treba li boljeg dokaza da se rat ne isplati – poručio je Mesić.

 

Mesić je govorio i o tome da i danas u Hrvatskoj ima onih koji kažu da su se Srbi pobunili protiv Hrvatske i da je najbolje da više nisu u toj zemlji.

– Ipak, takvi ne sagledavaju situaciju realno. Dio Srba tada je vjerovao da će Milošević stvoriti Veliku Srbiju. Bili su prevareni, ali je logično da su bili na toj strani. Zamislite da su hrvatski tenkovi došli nadomak Beograda. Na čijoj bi strani bili vojvođanski Hrvati? Naprosto, kolektiv ne može biti kriv, ti ljudi nisu odlučivali o politici. Odlučivali su političari – rekao je Mesić.

Upitan da komentira trenutni položaj srpske manjine u Hrvatskoj, Mesić se osvrnuo i na probleme uvođenja ćirilice kao službenog pisma u Vukovaru.

– Ako smo protiv ćirilice, znači li to da smo protiv Rusije, Mongolije, Crne Gore? Naravno da ne znači. Mi u Vukovaru nismo ratovali protiv ćirilice. Ratovali smo protiv Jugoslavenske narodne armije, a JNA je imala obavezu korištenja latiničnog pisma. To bi morali da znaju ovi koji sad provociraju nove nacionalne sukobe – rekao je Mesić.

izvor:Avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO