Most saradnje Turske i Rusije uz pomoć Novog Pazara

Gradonačelnik Novog Pazara Mahmutović je istakao da je njegov cilj posete Sankt Peterburgu “da Rusija ulaže u Novi Pazar, ali i da se Rusiji prezentiraju ponude privrede Novog Pazara”.

“Možemo biti i most saradnje Turske i Rusije”, rekao je Mahmutović i istakao “Rusija je za nas dostupno i u ovom trenutku najveće tržište, prihvatljivo u svakom pogledu”.

st_petersburg

 

Sa aerodroma “Nikola Tesla” jutros je za Sankt Peterburg, u organizaciji Skupštine grada Jagodine, otputovala privredno politička delegacija gde če ostati do 25. aprila.

Reč je o delegaciji od 130 članova iz cele Srbije u kojoj je 70 privrednika koji zapošljavaju više od deset radnika i jedanaest predsednika opština i gradonačelnika iz Beograda, Novog Pazara, Bačke Palanke, Požarevca, Vranja, Bačkog Petrovca, Trstenika, Negotina, Ćuprije… Delegaciju predvodi predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma.

“Cilj posete je privredna saradnja sa firmama Sankt Peterburga i Rusije”, izjavio je Marković na aerodromu i podsetio da je Rusija interesantna za Srbiju zato što sa Rusijom postoji Sporazum o slobodnoj trgovini što je od velikog značaja.

Sva naša putovanja u inostranstvo: Beč, Pariz, Moskva, Minhen, Milano, su bila u službi dovođenja stranih investitora u Jagodinu i Srbiju, istakao je Marković.

“Mi ne možemo da čekamo da nas predsednik države, predsednik Vlade ili ministri vode u neku državu, posebno ne sada kada se rešava najvažnije nacionalno pitanje, pitanje Kosova i Metohije, moramo sami da idemo da tražimo, da nudimo. U našoj zemlji je najveći problem zapošljavanje, a bez stranih investicija nema novih radnih mesta. Podsetićemo privrednike Sankt Peterburga na pogodnosti koje nudi naša država, stimulaciju do 10.000 evra po novom radnom mestu, stručnu, obrazovanu i jeftinu radnu snagu”, rekao je Marković.

U delegaciji su gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, iz Beograda Aleksandar Antić, Novog Pazara Meho Mahmutović, Požarevca Mimomir Ilić, Vranja Zoran Antić, predsednica opštine Bačka topola Melinda Kokai Mernjak, Negotina Milan Urković, Ćuprije Radosav Đordević, Žitorađe Goran Stojković.

“Put za Sank Peterburg i boravak delegacije snose donatori i niko, ni Jagodina, ni gradovi i opštine čiji čelnici putuju, ni jedan dinar ne daju iz budžeta, istakao je Marković.

Domaćin delegaciji u Sankt Peterburgu je Kompanija “Nort karton” koja će u Jagodini uskoro početi izgradnju Fabrike kartona i kartonske ambalaže.

Sastanak sa privrednicima Sankt Peterburga planiran je za utorak u 10 sati, a narednog dana sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgi Poltavčenko i poseta firmama “Gestamp Sevestral” i “Nokian tyres”.

Privredno političkoj delegaciji Srbije, kako očekuje organizator, priključiće se i ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO