Načelnik MUP-a razrješio dileme: Evo za šta NE SMIJU da vas VRATE SA TEHNIČKOG!

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov saopštio je danas, povodom brojnih primjera vraćanja automobila sa tehničkog pregleda, da nije tačno da nisu dozvoljena nikakva oštećenja i ukazao na to da “oštećenja koja ne utiču na bezbjednost vozila nisu razlog da ono bude okarakterisano kao neispravno”.

Arsov je, kako je saoptšio MUP, istakao da površinska korozija nije razlog da vozilo bude tretirano kao tehnički neispravno, ali da na šasiji vozila, odnosno na nosećim djelovima karoserije i podu vozila nije dozvoljena dubinska korozija niti korozija koja je izazvala rupu.

Načelnik Uprave saobraćajne policije je objasnio da su prema kriterijumima koje propisuje novi Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila, koji se primenjuje od 5. jula ove godine, dozvoljena manja oštećenja na vozilu, koja ne utiču na bezbjednost saobraćaja, poput ogrebotine, ulegnuća nastalih pri parkiranju vozila, nedostatak bočne lajsne, naprsline na prednjim i zadnjim farovima.

– Nisu dozvoljena veća mehanička oštećenja karoserije, šasije, poda, nadgradnje, kabine – rekao je Arsov.

Prema njegovim rečima, ni manje oštećenje vetrobranskog stakla nije razlog da on bude okarakterisano kao neispravno.

Međutim, kako je naveo, ukoliko na vetrobranskom staklu postoji više manjih ili većih oštećenja, koja utiču na normalnu vidljivost vozača, onda se smatra neispravnim.

Arsov je ukazao da se ispravka pogrešno upisanih podatka o najvećoj dozvoljenoj masi putničkih vozila, kao i utvrđivanje boje vozila u skladu sa novim Pravilnikom obavlja samo u slučaju kada vlasnik menja saobraćajnu dozvolu.

On je dodao da i dalje, kao i po starim propisima, vozilo može biti višebojno.

Šta su “prepravke” na vozilima?

Arsov je objasnio i kako se, na tehničkom pregledu, tretiraju prepravke na vozilima.

– Ugradnja montažno-demontažnih uređaja na vozilima, koji služe za prevoz prtljaga, ne smatra se prepravkom vozila – objasnio je Arsov.

On je istakao da se prepravkom vozila, koja mora biti ispitana, smatra promena vrste vozila, naknadna ugradnja motora drugog tipa, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila.

– Prepravkom se smatra i promjena komandi za upravljanje vozilom lica sa invaliditetom, zamjena komande uređaja za upravljanje i drugih komandi direktno vezanih za proces upravljanja vozilom sa desne na lijevu stranu vozila, kao i svaka druga promjena deklarisanih karakteristika uređaja na vozilu, poput zatamnjivanja stakala, naknadne ugradnje svetlosnih uređaja i metalnih ojačanja karoserije – objašnjava Arsov.

Arsov je poručio da će pripadnici saobraćajne policije, u kontroli saobraćaja na putu i prilikom nadzora nad radom tehničkih pregleda, posebnu pažnju usmjeriti na identifikaciju vozila i ispravnost uređaja koji mogu da ugroze bezbjednost saobraćaja, saopštio je MUP.

Izvor Alo

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO