Najluksuzniji zatvor na svetu: Mesto gde bi svi rado robijali

Slika-290

Na ostrvu-zatvoru Bastoj u Norveškoj, nekoliko kilometara od obale fjorda Oslo, i 73 kilometra jugoistočno od prestonice, zatvorenici, među kojima ima i ubica i silovatelja, žive u uslovima koje kritičari nazivaju “udobnim” i “luksuznim”. Pa ipak, ovaj zatvor ima najnižu stopu povratnika u Evropi.

317036_rad1_f

                                Zatvor Bastoj nalazi se na ostrvu 73 kilometra jugoistočno od Osla

Jedan od zatvorenika, po imenu Peter, koji služi 14-godišnju kaznu zbog šverca droge, pre nego što je prebačen na Bastoj, gotovo osam godina bio je u zatvoru visoke bezbednosti.

– Ovde nam ukazuju poverenje i odgovornost. Odnose se prema nama kao prema odraslim ljudima. Ovde je kao da živite na selu, u komuni. Svako mora da radi. Ali imamo i slobodno vreme, tako da možemo da pecamo, ili leti da se kupamo na plaži. Svesni smo da smo zatvorenici, ali ovde se osećamo kao ljudi – kaže Peter.

317035_rad_f

Zatvor više podseća na izolovanu komunu nego na kaznenu ustanovu

Na ostrvu, površine 2,6 kvadratnih kilometara tokom dana radi 70 zaposlenih, od kojih su 35 čuvari u uniformama. Njihov glavni posao je da prebrojavaju zatvorenike – ujutru, dva puta u toku dana dok su na radnim mestima, na zboru u 17 časova i uveče u 23 sata. Samo četiri čuvara ostaje na ostrvu posle 16 časova.

U zatvorskim bungalovima boravi po šest zatvorenika. Svaki ima svoju sobu, a ostale prostorije, kuhinja i slično, su im zajedničke. Ideja je da se naviknu na život kakav ih čeka kada izađu iz zatvora.

Sami zarađuju za hranu u zatvoru

317037_rad2_f

U zatvorskim bungalovima boravi po šest zatvorenika

Samo se glavni obrok služi u sali za ručavanje. Osuđenici zarađuju po šest evra dnevno, a mesečno dobijaju oko 70 evra za hranu, to jest za doručak i večeru, koju nabavljaju u dobro snabdevenom mini-supermarketu na ostrvu.

Torbjorn, jedan od čuvara, objašnjava kako zatvorenici na farmi gaje ovce, krave i kokoške, ili uzgajaju voće i povrće.

– Veći deo namirnica koje koriste sami uzgajaju – kaže on.

Takođe, zatvorenici rade u perionici, u štalama, u radnji za popravljanje bicikala (mnogi imaju svoje bicikle, koje su sami kupili), u pilani, a radni dan počinje u pola devet ujutru.

317038_rad3_ff

                        Zatvorenici na farmi gaje ovce, krave i kokoške, ili uzgajaju voće i povrće

Atmosfera koja vlada na ostrvu podseća na neku religijsku zajednicu, u kojoj vlada duhovni mir, uz primetno odsustvo žena i dece.

Hesle ima 23 godine, a nalazi se na odsluženju 11-godišnje kazne zbog ubistva, od čega mu je ostalo još četiri godine.

– Bilo je to ubistvo iz osvete. Kamo sreće da to nisam uradio, ali sada moram da platim za svoj zločin – priča on i dodaje da je zbog droge u raznim kaznenim institucijama bio, sa prekidima, od svoje 15. godine.

Na Bastoju postoje tri zlatna pravila: nema nasilja, nema alkohola i nema droge. Hesle radi u štali sa konjima. Na pitanje kako zamišlja svoju budućnost, odgovara: “Sada nemam potrebu za drogom. Kad izađem, želim da živim normalno i imam porodicu. Ovde učim kako da se spremim za takav život”.

Svira gitaru i vežba sa drugim zatvorenicima. Prošle godine bilo im je dozvoljeno da sviraju kao predgrupa na koncertu Zi-Zi Topa.
Sven, drugi član grupe, osuđen je zbog ubistva na osam godina. Radi u pilani i čeka da li će biti usvojena njegova molba da postane “nadzornik” u njegovom bungalovu.

– Volim odgovornost. Pre nego što sam došao ovde, nikad nisam vodio računa o drugim ljudima – zaključuje on.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO