NAJTRAŽENIJI ČOVJEK NA SVIJETU Salah Abdeslam prijateljima javio da se skriva u Briselu

Najtraženiji čovjek na svijetu Salah Abdeslam krije se negdje u okolini Brisela, a kontaktirao je prijatelja moleći ga da mu pomogne da se dokopa Sirije, piše ABC News.

To su, prema pisanju ovog portala, rekli njegovi prijatelji koje je kontaktirao putem Skypea za mobilne telefone. Treći brat Mohamed potvrdio je da su mu dvojica Salahovih prijatelja rekla o njegovom očajničkom pozivu. Mohamed je u više navrata pozvao brata da se preda policiji.

– Vjerujem da nije daleko – komentirao je bijeg svog brata Mohamed.

Salah Abdeslam je učesnik terorističkog napada na Pariz, a od prošlog petka je u bijegu. Belgijske vlasti potvrdile su da imaju informacije kako se dvadesetšestogodišnjak skriva u okolici Brisela.

Očajnički se želi dokopati Sirije

Prijatelji koje je Salah kontaktirao u utorak navečer željeli su ostati anonimni. Rekli su da se on očajnički želi dokopati ISIS-ovog teritorija u Siriji. Prijatelj je rekao da je on u očajničkoj situaciji te da su mu policajci na tragu, a, sa druge strane, u nemilosti je lokalnih ISIS-ovih simpatizera koji ga paze, ali su ljuti jer nije detonirao bombu koju je imao na sebi.

Prijateljima je rekao da je on igrao minornu ulogu u napadu, ali prijatelji sumnjaju u njegovu nevinost. Njegov brat je rekao da je Salah izmanipuliran od strane Abdelhamida Abaaouda koji je ubijen u policijskoj raciji u srijedu. Abaaoud i Abdeslam prijatelji su iz djetinjstva, a zajedno su uhićeni za vrijeme jedne pljačke 2010. godine.

Prijatelj koji je s najtraženijim čovjekom na svijetu razgovarao također je rekao da ga je ovaj zamolio da se u njegovo ime ispriča njegovoj porodici.

Salaha poslije napada vozila dva prijatelja

Belgijska policija traga za najmanje dvije osobe od kojih jedna ima bombu, sličnu onima koje su aktivirali bombaši samoubojice u terorističkim napadima u Parizu, 13. studenoga, javljaju belgijski mediji.

Belgijski mediji objavili su da je Salah Abdeslam, koji se smatra jednim od organizatora i izvršitelja napada u Parizu i za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, došao iz Pariza u bruxellesku četvrt Laeken, dan poslije napada u Parizu, 14. studenoga. Automobilom su ga prevezla dvojica njegovih prijatelja iz Molenbeeka Hamza Attouh (21) i Muhamade Amri (27), koji su uhićeni u ponedjeljak.

Eksploziv ispod jakne

Odvjetnica Hamze Attouha, Carine Couquelet izjavila je u subotu da je njezin klijent istražiteljima izjavio da je Salah Abdeslam “možda imao eksploziv” ispod jakne.

Attouh je na zadnjem ispitivanju navodno potvrdio glasine prema kojima je jedna osoba vidjela Salaha Abdeslma u blizini stadiona Kralj Baudouin u Briselu.

Odvjetnica Couquelet prenijela je Attouhove riječi da je Abdeslam “bio iznimno nervozan, da je možda imao na sebi eksploziv, sakriven ispod jakne i da je bio spreman aktivirati ga, ali da on (Attouh) nije osobno vidio eksploziv”.

Hamza Attouh, prema odvjetnici, tvrdi da nije znao da je Abdeslam jedan od izvršitelja napada u Parizu.

Policija Abdeslama zaustavila dan poslije napada

Francuska policija zaustavila je automobil kojim je iz Pariza u Bruxelles putovao Abdeslam, no njegovo ime tada, dan poslije atentata, još nije bilo na tjeralici. Dvojica njegovih prijatelja koji su ga dovezli uhićeni su dva dana kasnije u Molenbeeku. Policija je navodno taj automobil kontrolirala dvaput. “Svaki put je bilo: izvolite dokumente, hvala i doviđenja”, kaže Attouhova odvjetnica, dodajući da je po njegovim riječima Abdeslam bio “vrlo miran” tijekom kontrola.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO