Najveća opasnost da se zapali Bliski istok preti od kopnene akcije Izraela

BEOGRAD – Najveća opasnost da se zapali ceo Bliski istok preti od kopnene akcije Izraela na Pojas Gaze, izjavio je danas za Tanjug analitičar Ivan Miletić.

“Izjave koje je dao Iran su vrlo zabrinjavajuće, a do sada smo imali da su proksi kojima upravlja Iran već reagovali i napadali Izrael na različitim mestima na Bliskom istoku, i da nije slučajno sinoć došlo do razgovora predsednika Amerike i predsednika Egipta, jer je verovatno izuzetno važno da se i Egipat ne uključi u celu priču”, naveo je on.

Miletić kaže da sa stanovišta Irana i interesa koje Iran ima u sukobu Izraela i Hamasa, Izrael jeste prešao “crvenu liniju” u Gazi, kako je to rekao predsednik Irana Ebrahim Raisi, ali da Izrael smatra da nije.

“Mnogi stanovnici Izraela će misliti da je trebalo mnogo ranije da krene cela kopnena ofanziva, ali s obzirom da su mnogi međunarodni akteri uključeni u celu priču, Izrael mora da igra između svih njih, ali generalno očekivalo se da će doći do kopnene ofanzive, samo je sad pitanje kako će regionalni akteri da reaguju”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, šiitska proiranska paravojna organizacija Hezbolah je odavno spremna za rat, s obzirom da su već od početka imali sporadične obračune na granici sa Izraelom.

Miletić kaže da ostaje da se vidi na koji način će oni reagovati jer svi ti regionalni akteri imaju svoj interese, i dodaje da je Hezbolahu trebalo nekoliko nedelja da krene u akciju, nakon što je Izrael krenuo na teritoriju Gaze poslednji put.

Sa stanovišta Izraela, Miletić kaže da odmazda Izraela nije prešla u ratni zločin, iako je ubijeno više od osam hiljada civila, jer se, kako je objasnio, Izrael bori protiv neprijatelja koji se nalazi ispod zemlje.

“Činjenica je da takve odluke donose mnogo veći međunarodni akteri koji ih onda definišu. Izrael mislim da nije član međunarodnog suda za ratne zločine, tako da ako bi hteli da se procesuiraju, verovatno bi trebalo da se formira ili poseban sud za tako nešto, ali sve to zavisi od regionalnih i svetskih aktera koji će definisati kako će ta kriza da se odvija”, objasnio je on.

Napominje da je sudbina civila u bolnici Al Kuds u Pojasu Gaze vrlo nezgodna, jer je traženo da se bolnica evakuiše zato što se, prema podacima Izraela, ispod bolnice nalaze određena komandna mesta Hamasa.

Indeksonline

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO