Najveći broj uzroka nastanka požara jeste ljudski faktor

BEOGRAD – Najveći broj uzroka nastanka požara jeste ljudski faktor, bilo da se radi o nehatu i nepažnji ili namernoj paljevini, izjavio je danas Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a.

“Ukupan broj vanrednih događaja na kojima su intervenisale vatrogasno-spasilačke jedinice je skoro pet hiljada. Od tog broja 3.600 se odnose na požar, odnosno oko 1.800 na požare na građevinskim objektima. Tačnu strukturu poginulih nemamo, ali znamo da je 25 lica na žalost nastradalo u požarima od početka godine”, rekao je on za Tanjug.

Dodaje da se najveći broj intervencija dešava u periodu grejne sezone zbog neispravnih ili opterećenih elektro-instalacija koje ljudi koriste za grejanje svojih domova, takođe nedovoljno dobro napravljenih dimnjaka, kao i nepropisnog odlaganja pepela iz peći .

Prilikom nastanka požara, kako kaže, opasnost za građane nije samo vatra već ugljen monoksid i drugi štetni toksični gasovi koji se oslobađaju prilikom sagorevanja, čija vrelina može oštetiti disajne organe.

“Apelujem na građane da provere svoje instalacije i budu svesni koliki broj uređaja one mogu da snabdevaju u normalnim okolsnostima, često dolazi do iskakanje osigurača. Naši sugrađani da bi to predupredili stavljaju mnogo jače osigurače nego što je projektovano u tom stambenom objektu. Takođe da grejna tela, naročito grejalice ne ostavljaju na tepisima, blizu nameštaja i zavesa, da preko njih ne suše opranu odeću. Ispod svake peći, zbog ispadanja žara i pepela, moraju ispod da imaju metalnu površinu kako bi se sprečilo dalje širenje požara ako padne na neki materijal koji se može lakše zapaliti”, rekao je Spasojević.

On je apelovao na građane da, ukoliko primete požar u bilo kom objektu, pozovu broj 193 i daju tačno lokaciju požara, a prva ekipa će se vrlo brzo pojaviti na licu mesta.

Foto: Tanjug AP

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO