Najzanimljiviji slučajevi bekstava iz zatvora

prison_break

Kriminal u stvarnom životu ne izgleda tako glamurozan kao na filmu. Svi znamo da begstvo iz zatvora san svakog zatvorenika i da svi oni to pomalo priželjkuju Ipak beg iz zatvora u stvarnom životu,nije rezultat genijalnog uma,već kombinacija velike i lude sreće kao i nepažnje zatvorskih čuvara …..

U nastavku teksta donosimo vam pet neobičnih slučajeva bekstava iz zatvora ….

5.Ubica Ted Bundy iskoristio američki pravosudni sistem za beg iz zatvora
Ted Bundy je bio poznat kao jedan od najzloglasnijih američkih serijskih ubica. Na početku krimi ” karijere” Bundy je uhapšen u državi Koloradu, tom prilikom je iskoristio svoje zakonsko pravo da sam sebi bude advokat.

Kako se tada Bundy našao u dvostrukoj ulozi advokata i optuženog kriminalca, sudija je naredio da ne mora da nosi lisice, da bi se u ulozi advokata,mogao  slobodno šetati sudnicom.Čak je dobio dozvolu da može posetiti i sudsku biblioteci,i to  bez pratnje!”Advokat” (Ted Bundy) je pred sobom imao težak posao – obraniti samog sebe- serijskog ubicu. I kako se moglo i pretpostaviti čim je bez nadzora krenuo ka biblioteci, Bundy je skočio s prozora i pobegao.

Ali njega su opet u roku od šest meseci  ponovno uhapsili i obnovili suđenje.Dok je bio u pritvoru počeo je sa kopanjem rupe za beg iz zatvora. I tako na Božićno veče,postavio je knjige ispod pokrivača,koje su glumile njega .A on je pobegao kroz rupu, koja ga je vodila  direktno u stan – glavnog čuvara zatvora! U sobi nije bilo nikoga jer je čuvar bio vani, a ormar pun njegovih uniformi. Ted je uzeo jednu i tako uređen jednostavno išetao se na slobodu.Nakon što je pobio još nekoliko ljudi, konačno je priveden licu pravde i veoma dobro zatvorski osiguran-

4.Beg iz zatvora helikopterom
Vassilis Paleokostas u grčkoj ga nazivaju još i Robin Hud.Vassilis je bio pljačakš banaka i povremenih otmica, a deo  plena delio je sirotinji.Tako je na kraju dospeo i u zatvor ali je 2006. godine je uspio pobeći.I to ničim drugim nego helikopterom

Uradio je tako što je brata nagovorio helikopterom sleti usred zatvorskog kruga, na travnato vežbalište.U tom trenu zbunjeni čuvari su mislili da im u posetu iznenada došla inspekcija, jer zaista kome bi palo na pamet helikopterom da pogene iz zatvora Vasiliss je opet bio na slobodi  i ponovno vratio starom zanatu, ali nakon dve godine opet je uhapšen. Ni drugi se put nije predugo zadržao iza zatvorskih zidina.Paleokostasa je još čekalo i suđenje za prvi spektakularni beg, kad se 2009. godine, vjerovali ili ne, opet uz pomoć helikoptera našao na slobodi!

3.Pored zatvorskih čuvara s lažnom iskaznicom na slobodu
Charles Victor Thompson zatvorenik koji je čekao smrtnu kaznu, zbog ubistva bivše djevojke 1998.godine . 7 godina već boravio u zatvoru  tako da je Charles je odlučio da pobegne iz njega.Beg je bio sličan filmu “Iskupljenje u Shawshanku”, Poput Andija iz filma, Čarls  je “prošvercovao”‘ civilnu odeću u zatvor.

Dogovorio je sastanak sa advokatom i u trenutku kad je ovaj izašao iz njegove ćelije,Čarls se presvukao u civilnu odeću i dao se u beg.Ostala je samo još jedna sitnica,rebalo je proći još jedna zaključana vrata – glavni ulaz. Tada je aktivirao drugu fazu svog genijalnog plana bijega. Kad je stigao do izlaza iz zatvora, zaustavio ga je čuvar, a Thompson mu je ‘mrtav ozbiljan pokazao bezveze neku iskaznicu i promrmljao kako je iz biroa državnog advokata.
Zatvorski ga je čuvar pažljivo proučavao i rekao kako “Nikad pre nisam video ovakvu iskaznicu “. Znate, uobičajenu iskaznicu zatvora, koji je dotični čuvao. I umjesto da mu postavi još koje podpitanje, čuvar je samo pustio Thompsona da se slobodno išeta.

2.Beg iz zatvora,zaključao zatvorske čuvare u WC
Alfie Hinds iz Velike Britanije je bio  pljačkaš nakita, pljačkaš koji se proslavio uzastopnim bežanjem iz zatvora.Alfie je uspeo da pobegne iz tri strogo čuvana zatvora, uporno braneći svoju nevinost.U prvom je uspješnom begu Hinds je izradio kopiju ključa zatvora, tako što je zapamtio oblik ključa

Posle 8 meseci je uhapšen a ovoga puta  su pazili svi  da mu slučjano ne pokažu ključ.Drugi je put pobjegao na putu do sudnice. Zatražio je čuvare da ga puste na WC, dok se ranije dovorio sa svojim pomagačem da mu upravo tamo ostavi katanac I kad su mu čuvari skinuli lisice da bi obavio nuždu’, Hinds je obojicu ugurao u jednu kabinu,zatvorio vrata  i na njih stavio katanac da bi zatim brzo pobjegao na slobodu.

1.Richard Lee McNair -stručnjak za bekstva iz zatvora
Krininalac Richard Lee McNair  1987. godine  je ubio čovjeka,dok je drugog ranio u pokušaju pljačke .Zbog ovog čina on je dobio dve kazne doživotnog zatvora.ipak McNair nije želeo da ostane u zatvoru Prvo begstvo je uradio iz ćelije u policijskoj stanici. Dok je sedio u istoj sobi s tri istražitelja, uspeo  je balzamom za usne da ‘”omasti” ruke i da ih izvuče iz lisica, uz veliku sreću nekako je uspeo pobeći iz sobe

Četiri godine kasnije, McNair je opet pobegao iz državnog zatvora.On je u bukvalnom smislu ispuzao kroz ventilacijske otvore. Uspeo je u begu provesti 10 meseci, kaa su ga uhapsili smestili su ga  u državni zatvor sa maksimalnim obezbeđenje.Ipak McNair. 2006. oidlučuje se na još jedno bekstvo .On je u zatvoru radio na poslovima popravki poštanskih vreća. Tako je i iskoristio priliku, pa je sam sebe zapakovao  u jednu od njih i poštom se poslao  van zatvora

policija je McNair-a uočila dok je stopirao pored železničke pruge, policija ga je čak i ispitivala, ali su g ana kraju pustili.Kako mu je to uspelo ? Na stranu činjenica kako je policajcima tokom razgovora dao dva različita imena, nije imao nikakvih identifikacijskih dokumenata sa sobom, a opisom je i odgovarao zatvorskom beguncu, a s tom su informacijom policajci već raspolagali, dotični su ga policjaci  samo upozorili na opasnosti hodanja prugom i pustili ga da ide svojim putem. McNair je ipak na kraju uhapšen i sada je najbolje moguće osigurano zatvoru.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO