Nakon objave sadržaja trezora BiH ima pravo tražiti dio Titovog blaga

BiH ima pravo tražiti dio Titovog blaga

 

 

Sudeći prema sadržaju Titovog trezora, koji su objavili srbijanski mediji, BiH ima pravo tražiti svoj dio pronađene zaostavštine iz sefa koji je, prema naredbi srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, u Narodnoj banci Srbije nedavno otvoren i to 33 godine nakon smrti bivšeg predsjednika SFRJ.

Kazao je ovo u izjavi za „Avaz“ jedan od ovlaštenih predstavnika BiH u Stalnom mješovitom komitetu za sukcesiju imovine bivše SFRJ, koji je želio ostati anoniman.

Obaveza Srbije

– Ne bih htio dizati tenzije i da moje tvrdnje budu prepreka skorom sastanku Komiteta, no ako je vjerovati popisu koji su objavili srbijanski mediji da je pronađeno zlato, novac i neke vrijednosnice, onda je to imovina svih država sljednica, pa samim tim i BiH. Srbija je o sadržaju trezora bila obavezna obavijestitI sve zemlje sukcesore, a to nije učinjeno – kaže naš sagovornik.

Da Bosna i Hercegovina još nije dobila zvaničnu obavijest od Srbije o sadržaju trezora Josipa Broza Tita, potvrđeno je “Avazu” i u Ministarstvu finansija i trezora BiH, pri kojem djeluje i Sektor za poslove sukcesije bivše SFRJ i upravljanje imovinom BiH.

Dio kolača

Portparol Ministarstva Nataša Krsman kazala je da, dok iz Srbije ne stigne obavještenje, ne mogu komentirati daljnje korake koje će poduzeti na eventualnom insistiranju da i BiH pripadne „dio kolača“ od pronađene Titove zaostavštine.

Krsman je potvrdila i da su u toku pripreme dnevnog reda za sjednicu Stalnog mješovitog komiteta za sukcesiju imovine bivše SFRJ, koji bi uskoro trebao biti održan u Sarajevu.

Beograd mora otvoriti karte

Naš sagovornik iz Komiteta kaže da ovo pitanje obavezno mora biti predmet razgovora narednog sastanka predstavnika zemalja sukcesora.

– Ne smije se zanemariti važnost ovog pitanja, jer time ćemo natjerati Srbiju da nam zvanično kaže šta je pronađeno u sefovima, a sve ovo do sada objavljeno mogu biti i špekulacije. Beograd tome mora stati ukraj i „otvoriti karte“, jer i Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Ljubljana i Podgorica moraju znati šta su oni to našli – kaže naš sagovornik.

izvor.Avaz

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO