Nastavlja se bespravna gradnja na trgu

gazi isa beg

Naočigled svih, u centru Novog Pazara Mešihat Islamske zajednice koju predvodi Muamer Zukorlić gradi bespravne objekate.

 Umesto preduzimanja konkretnih mera državni organi koji bi trebalo da to spreče – dopisuju se.

Gradska vlast Novog Pazara uložila je mnogo rada i finansijskih sredstava da  trg u centru grada sredi i ulepša. Medjutim, stiče se utisak da nekima to smeta, pa nastoje da  lepo sredjeni trg divljom gradnjom, kršeći sve propise, naruže.

Čak i da Mešihat Islamske zajednice koju predvodi Muamer Zukorlić,  ima pravni osnov da koristi zgradu u kojoj se nalazi Fakultet za islamske studije, a nikako ni formalno ni moralno pravo da divljom gradnjom narušava  prvobitni izgled te zgrade, Pošto je reč o zgradi u kojoj su bile islamske ustanove, čini se nepriličnim da se uz nju dogradjuju  ugostiteljski objekti koji sa verom teško da imaju bilo kakve veze.

Mnogi građani  se  pitaju zašto nadležni organi to ne spreče. Ovih dana na istom objektu radovi su nastavljeni i to opet bespravno. Prva na potezu je Građevinska ispekcija, koja je nekoliko puta do sada, po rečima načelnika te službe Mensura Bulića, podnosila predloge krivičnih prijava, donosila rešenja o obustavljanju radova, slala obaveštenja  tužilaštvu i policiji, ali se stekao utisak da to radi uzalud.

„Ovo je sada nova dogradnja, novi postupak i preuzeli smo radnje, koje su u opisu Građevinske inspekcije , od mere zatvaranja gradilišta do naloga o uklanjanju. Podnet je predlog za pokretanje krivičnog postupka, obaveštena je Policijska uprava i dostavljeno rešenje o zatvaranju gradilišta, a i da su radovi  nastavljeni što je povreda službenog znaka o zatvaranju gradilišta. Ono što je posao građevinske inspekcije mi preduzimamo , kako u ovom slučaju, tako i u svakom drugom“, kaže Bulić.

U Osnovnom  tužilaštvu u Novom Pazaru potvrdjuju da su dobili predloge krivičnih prijava,  ali ne protiv konkretnog lica,  već  protiv odgovornog lica u Mešihatu Islamske zajednice.

„Tačno je da su tužilaštvu od strane Građevisnke inspekcije podneti predlozi za  krivične prijave , ali nisu protiv konkretnog lica, već protiv investitora Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Tužilaštvo mora konkretno da utvrdi ko je odgovorno lice, jer su tužilaštvu dostavljena rešenja i zapisnici, kako podnetih od strane građevinske inspekcije, tako podnetih od Policijske uprave Novi Pazar. Tužilaštvo će utvrditi  ko je odgovorno lice Mešihata Islamske zajednice. Uz pomoć policije i građevinske inspekcije prikupićemo dodatne informacije, kako bi se u potpunosti utvrdilo činjenično stanje“, rekao je tužilac Jovan Milanović.

Na konkretna pitanja  o  tome da li je Osnovno tužilaštvo tražilo da  odgovorno lice u Mešihatu bude saslušano i kakav je odgovor Policije  u tom slučaju,  portparol tužilaštva  nije  odgovorio, jer ga, kako je rekao, sprečava činjenica da su u toku istražne radnje.

U Policijskoj upravi u Novom Pazaru  potvrdjeno nam je samo da je  jedan zahtev za asistenciju policije  dobijen 2010. godine, ali je asistencija izostala, jer, kako su nam rekli, nisu ispunjeni zakonski uslovi, ali bez objašnjenja šta to  konkretno znači.

Ranije su, kaže naš sagovornik u Policiji, koji nije dobio dozvolu da se pojavi pred našim kamerama, dobijali zahtev da utvrde ko je odgovorno lice u Mešihatu, što su, tvrdi, ispunili.

I tako se krug zatvara. Gradjevinska inspekcija čeka da reaguje tužilaštvo i pokrene krivični postupak protiv odgovornog lica, Tužilaštvo čeka da se utvrdi  ko je to odgovorno lice i da ga policija privede, a Policija da se steknu zakonski uslovi . A  na gradskom trgu se i dalje bespravno gradi.

U Policiji to demantuju i tvrde da su  samo dobili zahtev Gradjevinske inspekcije o obustavi radova, koji su prosledili Tužilaštvu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO