Naslovna Zabava Zanimljivosti Naučnica “svemirskom arheologijom” otkrila 17 piramida i na hiljade grobnica

Naučnica “svemirskom arheologijom” otkrila 17 piramida i na hiljade grobnica

parcak1-600x400

Arheologija se obično povezuje sa kopanjem, prašinom i napornim radom na terenu, ali retko kad i sa svemirom i satelitima. Ipak, egiptolog Sara Parkak je “svemirski” arheolog i u svom proučavanju se uglavnom oslanja na snimke satelita kojim pokušava da otkrije podzemne ostatke drevnih građevina.

– Kada ljudi prvi put čuju izraz “svemirski arheolog” obično zamisle nekoga ko istražuje vanzemaljske naseobine na Marsu, međutim mi se bavimo starim životom na Zemlji – kaže Sara Parkak.

Sateliti koji se nalaze na 500 kilometara iznad Zemlje imaju kamere visoke rezolucije, infracrvene i termalne senzore i mogu sa velikom preciznošću da lociraju objekte na površini i ispod nje.

– Postoje mnoge tajne koje se nalaze u zemlji i samo čekaju da ih otkrijemo. Odgovori su tu – objašnjava Parkak.

Korišćenje ove tehnologije je revolucionarno za arheologiju, a 2011. je Parkak sa svojim timom uz pomoć ove metode otkrila čak 17 piramida, više od 1.000 grobnica i 3.000 drevnih naseobina.

Prošle godine je Parkak proširila svoje polje rada na Tunis, Jordan, Rumuniju i Italiju i otkrila nekoliko zanimljivih stvari poput jednog amfiteatra i potencijalne lokacije slavnog Portus Svetionika.

– I dalje me zapanjuje količina arheoloških lokaliteta širom sveta koji još nisu otkriveni – kaže Parkakova.

Exit mobile version