NBA draft: Simons prvi, Bender četvrti, Zagorac 35. pik

1022

Brucoš Univerziteta LSU Australijanac Ben Simons izabran je kao prvi pik na ovogodišnjem draftu i NBA karijeru će započeti kao član Filadelfije

Jedan od najlošijih timova NBA lige poslednjih sezona, Siksersi, dobili su krilnog košarkaša koji, prema procenama stručnjaka, ima sposobnost dodavanja kao Medžik Džonson i Lebron Džejms, poseduje odličan osećaj za skok, glavno napadačko oružje mu je prodor licem prema košu, ali procenti pokazuju da mu šut nije jača strana.

U svojoj prvoj i jedinoj sezoni u NCAA beležio je svega 61% šuta iz reketa, sa poludistance je beležio samo 28% uspešnosti, a za celu sezonu je šutnuo svega tri trojke i pogodio jednu. Visok je 208 centimetara i težak 109 kilograma, a za tu jednu godinu na koledžu na 33 utakmice igrao je nešto manje od po 35 minuta, ubacivao 19,2 poena i beležio blizu 12 skokova i pet asistencija po meču.

Sa druge pozicije Los Anđeles Lejkersi su pokupili Brendona Ingrama, šutera sa Univerziteta Djuk, koji se poredi sa Kevinom Durentom. Poreklom iz Severne Karoline može da igra “jedan na jedan”, prošao je školu Majka Kšiševskog, nema problem sa preuzimanjem odgovornosti, ali je neophodno da nabaci masu, visok je 206 centimetara, a težak svega 88 kilograma. U protekloj sezoni je beležio 17,3 poena, skoro sedam skokova i dve asistencije.

Boston Seltiksi su sa trećeg mesta izabrali Džejlena Brauna, iako se očekivalo da to bude plejmejker Kris Dan. Braun može da odigra na bekovskoj i krilnoj poziciji, stiže sa Univerziteta Kalifornija, nije preterano dobar šuter, ali bio mogao odlično da se uklopi u svoj budući tim, kao podrška Džeju Krauderu i Markusu Smartu.

Potencijalni reprezentativac Srbije Rade Zagorac je postao 35. pik, pošto su ga odabrali Seltiksi, ali ide u Memfis, a prethodno su iz Mega Leksa draftovani Timoti Luvavu kao 24. pik (Filadelfija) i Hrvat Ivica Zubac sa 32. pozicije (uzeli ga Lejkersi).

Mladi hrvatski reprezentativac Dragan Bender izabran je kao četvrti pik na draftu i otići će u Finiks Sanse. Mediji u regionu ga porede sa Tonijem Kukočem, na evropskom nivou se govori da nije viđen veći talenat od Dirka Novickog. Još jedan Hrvat izabran je u prvoj rundi. Centar Cibone Ante Žižić odabran je od strane Bostona kao 23. pik.

Prvi Austrijanac u NBA ligi je postao Jakob Petl, koga su za devetog mesta izabrali Toronto Reptorsi. Dosadašnji centar Univerziteta Juta je ponikao u austrijskoj Arkadiji, a u Kanadu donosi nešto više od 17 poena i skoro 10 skokova po meču, koliko je beležio u svojoj drugoj sezoni na koledžu.

Sa 11. pozicije na draftu u NBA stiže Domantas Sabonis, nekadašnji košarkaš Unikahe, koji će putem svog oca, legendarnog Arvidasa, krenuti iz Oklahome, iako ga je birao Orlando. Medžik ga je odmah trejdovao uz Viktora Oladipoa i Ersana Iljasovu u zamenu za Serža Ibaku.

Što se trejdova tiče važno je napomenuti da su Sakramento Kingsi, u kojima je Vlade Divac, odlučili da trejduju sedmog pika Markiza Krisa u Finiks, a pominje se da će za uzvrat uzeti prava na Bogdana Bogdanovića.

izvor: N1