Nemački nobelovac: Rak se dobija zbog ove dve namirnice

1631

Harald cur Hausen ukazuje da se nivo kolorektalnih obolenja od raka naglo povećao posle Drugog svetskog rata. On je uveren da je to najdirektnije povezano s tim što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina.

Nemački naučnik i dobitnik Nobelove nagrade u području fiziologije, Harald cur Hausen, upozorio je da slabo proučen virus, koji se sreće kod krava, može da izazove rak kod ljudi!

“Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog creva kod ljudi. Raspolažemo eksperimentalnim podacima koji idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi,” istakao je Hausen.

I drugi naučnici su i ranije upozoravali da upotreba crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik od dobijanja kolorektalnog raka.

Ali, Hausen tvrdi da opasnost dolazi samo sa govedinom, ali i sa, koliko god to izgledalo neverovatno, kravljim mlekom.

“Tradicionalno objašnjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na roštilju, a otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena. Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i prilikom prženja ribe i piletine, a da niko ne misli da upotreba mesa pernatih životinja i ribe povećava rizik od dobijanja raka debelog creva,” naglašava naučnik.

On otkriva i da je u svojim istraživanjima posebno poklonio pažnju činjenici da se u Mongoliji jede veoma mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog creva sreće krajnje retko, kao i u Indiji, gde se govedina iz verskih razloga faktički nikad ne jede.

Haral cur Hausen takođe ukazuje da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao posle Drugog svetskog rata.

On je uveren da je to najdirektnije povezano sa tim što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina.

izvor: B92