NOVI PAZAR: Počela prva faza radova na rekonstrukciji kule Džephane

Započela je prva faza radova na projektu konzervacije i restauracije Severne tabije, odnosno kule Džephane, koji je izradio republički Zavod za zaštitu spomenika.

Reč je o višeslojnom i jako bogatom arheološkom lokalitetu a nakon arheoloških istraživanja sprovedenih poslednjih godina na ovom području, usledila je izrada projektne dokumentacije.

Prva faza radova podrazumeva sanaciju ogradnog zida i svih ključnih objekata u okviru Severne tabije. Rekonstrukcija same kule Džephane predviđena je u drugoj fazi.

Ministar turizma i omladine Husein Memić kazao je da je resorno ministarstvo za ovaj projekat opredelilo 24 miliona dinara. Troškove izrade projektno tehničke dokumentacije finansirao je grad Novi Pazar.

„Kula Džephana će, kao i Motrilja, biti jedan od simbola Novog Pazara, ceo park postaje muzej na otvornom što jeste bio cilj“, kazao je ministar Memić, podsećajući da je resorno ministarstvo opredelilo 56 miliona dinara za potpunu rekonstrukciju Altun alem džamije.

„Ministarstvo turiztma i omladine nije prema Novom Pazaru nikada imalo veća ulaganja, ukupna vrednost projekata je 195 miliona dinara a što je još značajnije, verujem da ćemo u toku ove godine uspeti da započnemo realizaciju najvećeg projekta za mlade – izgradnju omladinskog centra“, kazao je Memić, podsećajući da je reč o investiciji vrednoj oko 3 miliona eura.

Gradonačelnik Nihat Biševac ističe da je Novi Pazar za ovu fazu projekta Severne tabije izdvojio 8 miliona dinara, od čega 4 miliona za izradu dokumentacije.

„Stručni timovi su radili detaljno, izgled ovog dela grada za sve nas ima ogroman značaj. Ministarstvo turiza kao naš partner investira u brojne druge projekte što je, imajući u vidu istirijski značaj ovog područja očekivano“, rekao je gradonačelnik Biševac.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO