NOVI PAZAR: Sa poljoprivrednicima tri opštine o održivom razvoju stočarstva

Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema, koji je fokusiran na održivi razvoj i efikasnost stočarstva, održan je u Novom Pazaru. Skupu su prisustvovali predstavnici resornog ministarstva, predstavnici Grada, PSSS, Unije poljoprivrednih proizvođača i poljoprivredni proizvođači iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Dijalog ,,Perspektive razvoja organskog stočarstva i proizvodnje hrane životinjskog porekla kroz mere podrške” je deo serije skupova usmerenih ka nacionalnim i globalnim ciljevima u kontekstu očuvanja zdravlja i životne sredine. Fokus je stavljen na inovativne strategije u poljoprivredi, ulaganja u mala preduzeća, i primenu zakona u skladu sa evropskim standardima. Učesnici su se saglasili o nužnosti obezbeđivanja održivosti prehrambenih sistema, kako bi se zadovoljile potrebe budućih generacija. U Novom Pazaru je istaknuta važnost podrške malim stočarskim gazdinstvima i unapređenju njihovih kapaciteta za održivu proizvodnju hrane. Naglašena je potreba za ulaganjem u istaživanje i razvoj novih tehnologija u cilju efikasnije stočarske prozvodnje.

“Novi Pazar, Sjenica i Tutin su oko 80 procenata stočarski kraj, čija je perspektiva u razvoju ove poljoprivredne delatnosti. Pozvali smo ljude koji se bave proizodnjom i preradom mleka kao i prerađivače mesa, da bi ljudi podelili svoja iskustva i prepoznali svoju delatnost kroz buduće programe podrške”, rekao je Nihad Hasanović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Novi Pazar.

Organizatori Nacionalnog dijaloga su FAO, Serbia Organic, Grad Novi Pazar i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO