Novi Pazar : Sanacija poplavljenog područja

srb-posledice-poplave-u-n-pazar_620x0

Počinje sanacija posledica nedavnih izlivanja Raške, Jošanice, Trnavice i drugih reka. Pomoć najavili “Srbijavode” i program “Progres”

 NOVI PAZAR – Počinje sanacija štete koja je procenjena na oko 120 miliona dinara, a nedavno je nastala izlivanjem Raške, Jošanice, Trnavice i drugih reka, odnosno njihovih potoka u ovom kraju. U razgovoru sa gradonačelnikom dr Mehom Mahmutovićem i njegovim saradnicima, pomoć Novom Pazaru – u novcu, mehanizaciji i struci – obećali su, a nešto je već i stiglo, predstavnici “Srbijavoda”: Kasim Zoranić i Dragoljub Miljojković, koji su, sa inženjerima ovog Javnog preduzeća i lokalne samouprave, obišli sva poplavljena područja.

– Konstatovali smo da je šteta velika i da je pomoć potrebna odmah, ali ne samo u sanaciji oštećenja i otklanjanju mulja, već i u popravljanju napuklih odbrambenih bedema, te produbljivanju i uređenja rečnih korita. Neophodna je, naravno, i pomoć Vlade Srbije, a apliciraćemo i za sredstva iz fondova Evropske unije, kako se slične ili još veće poplave ne bi ponovile – kaže Kasim Zoranić, savetnik generalnog direktora “Srbijavoda”.

Već sada je, međutim, izvesno da će – sa 320.000 evra – Novom Pazaru pomoći i program “Progres”, koji, u saradnji sa EU i vladom Švajcarske, realizuje brojne aktivnosti u opštinama jugozapadne Srbije. Kako je najavljeno, upravo sredstvima “Progresa” gradiće se brane na Trnavici, Raški i Izbičkoj reci – koje će sprečiti bujice da poplave plodno područje u novopazarskoj dolini.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO