Novopazarac Izet Sinanović zbog narkotika bio osuđen, danas je oslobođen svih optužbi

Agron Salihi (35) iz Velikog Trnovca oslobođen je optužbe za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga u saizvršilaštvu kao i Izet Sinanović (29) iz Novog Pazara koji se teretio za trgovinu narkoticima u pokušaju. Viši sud u Nišu istom odlukom izrekao je kaznu zatvora od četiri godine i šest meseci Ćemailju Osmaniju (31), takođe iz Velikog Trnovca koji je sa prethodnom dvojicom uhapšen 4. oktobra 2019. u blizini naplatne rampe Doljevac kada je policija zaplenila više od 16 kilograma kanabisa.

Na taj način preinačena je presuda Višeg suda od 8. juna 2020. godine kojom je su Osmani i Salihi osuđeni na po pet godina, a Sinanović na pet godina i tri meseca zatvora. Kako je saopšteno prilikom objavljivanja ove sudske odluke, Ćemailj i Agron su 4. oktobra 2019. godine u Velikom Trnovcu od lica čiji identitet nije utvrđen, preuzeli dva kofera sa 31 paketom kanabisa ukupne težine 16.427.64 grama. Organizatorom ove kriminalne rabote smatran je Izet koji je ugovorio preuzimanje droge, za čiji transport do Niša je Ćemailju i Agronu trebalo da plati 200 evra. Njih dvojica su kofere stavili u vozilo „golf“ kojim je upravljao Ćemailj, a Agron je bio na mestu suvozača. Zaustavili su se na autoputu Beograd – Niš u blizini naplatne rampe Doljevac, gde ih je čekao Izet. On im je, kako je smatrao prvostepeni sud, prišao kako bi drogu pretovario u svoj „mercedes“, ali je primopredaju narkotika sprečila policija koja ih je pohapsila.

Na ovu presudu žalbu je izjavio Viši javni tužilac zahtevajući strože kazne, ali i branioci okrivljenih, a Apelacioni sud je smatrao da je odbrana u pravu, pa je prvostepenu presudu ukinuo i vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje.

– Prvostepeni sud nije dao jasne razloge na osnovu čega je utvrdio da su Osmani i Agron u kafiću u Velikom Trnovcu preuzeli kofere sa opojnom drogom imajući u vidu da ni iz njihove odbrane, iskaza svedoka niti bilo kojeg dokaza ne proizilazi da je Agron bio u kafiću kada je N. N. lice prišlo stolu za kojem je sedeo Osmani i kada se sa njim dogovorio oko prevoza narkotika. Nema dokaza da je Agron bio prisutan kada su koferi stavljeni u gepek „golfa“ , pa to što je on zatečen u vozilu nije dovoljno da se sa stepenom izvesnosti može tvrditi da je znao da se u njemu nalazi droga. Takođe, prvostepeni sud nije dao jasne razloge za navode da je Sinanović prišao vozilu kako bi pretovarili drogu jer iz iskaza policajaca proizilazi da su oni odmah stupili u akciju, pa nisu videli da je Izet otvorio gepek ili izvadio kofer. Zbog toga nije jasno kako je prvostepeni sud utvrdio da su optuženi trebali da pretovare drogu – naveo je Apelacioni sud obrazlažući zbog čega je ukinuo osuđujuću presudu.
Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

Portparol Višeg suda u Nišu sudija Miško Radivojević saopštio je da je i ova odluka prvostepena.

– Presuda je nepravnosnažna, na nju pravo žalbe imaju i optužba i odbrana. Osuđenom licu će se u izrečenu kaznu uračunati pritvor, a izrečena mu je i mera bezbednosti oduzimanja predmeta izvršenja krivičnog dela – rekao je Radivojević.

Advokat Jelena Petrović, branilac Agrona Salihija izrazila je zadovoljstvo oslobađajućom presudom.
– Ukazala sam da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je moj klijent izvršio delo za koje se teretio, on je bio na mestu suvozača, nije bilo dokaza da je on znao za narkotike koji su se nalazili u „golfu“. Tužilaštvo u ponovljenom postupku nije pružilo nijedan novi dokaz tako da je sve ostalo na nivou osnova sumnje, pa je moj branjenik oslobođen – kazala je Petrović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO