Od Đinđića, do Vučića: 11 godina gutanja žaba

image

BEOGRAD – Deset godina nakon ubistva premijera Zorana Điniđića, dvojica vodećih političara u Srbiji Ivica Dačić i Aleksandar Vučić u roku od desetak dana citirali su njegovu metaforu o “žabama koje Srbija mora da proguta”. Oni su na taj način upozoravali javnost …

… na teške odluke koje ih čekaju i nakon potpisivanja briselskog sporazuma.

Kada je Đinđić 2002. godine saopštavao građanima šta ih sve čeka na putu do boljeg života, na jednoj tribini u Šapcu, tadašnji premijer je rekao:

– Ako moraš da progutaš žabu, nemoj da je mnogo gledaš, progutaj je odmah. Ako moraš da progutaš nekoliko žaba, najveću progutaj prvu.

Đinđić je odmah ponudio i objašnjenje:

– To znači: ako moraš da rješiš neki problem, odmah mu priđi. Nemoj da čekaš da on dođe do tebe. Nemoj da čekaš da ga rješavaš pod pritiskom. Ako imaš nekoliko problema, prvo počni da rješavaš onaj najteži. Kaži ljudima istinu!

Neposredno prije toga, Đinđićeva vlada izručila je Hagu bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, a potom je sproveden i niz drugih nepopularnih poteza.

Da su metafore pokojnog Đinđića korisne, gotovo u isto vrijeme, a tek 10 godina nakon njegove smrti, zaključili su premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić. Nju je prvo pomenuo vicepremijer, govoreći o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

– Naša pozicija je teška, ali ćemo rješenje naći. U to budite uvjereni. Teško je tu žabu progutati, ali bolje da je progutate što prije, nego da je gledate sve vrijeme jer će nam kasnije biti sve teže – istakao je Vučić.

Ubrzo nakon toga o “žabama” je progovorio i Dačić. Na pitanje šta će Vlada da uradi da bi se stvorilo stabilno političko i ekonomsko okruženje, premijer je odgovorio:

– Ako je Vlada mogla da proguta tu najveću žabu, zašto i ostalo ne bi mogla da uradi brzo?

Sociolog Vladimir Vuletić navodi za “Blic” da je očigledno da su i oni koji danas donose odluke suočeni sa problemima koje je imao i Đinđić.

– Korišćenjem Đinđićeve metafore, Dačić i Vučić su željeli da pokažu da su napravili diskontinuitet sa politikom koju su vodili. Citiranje pokojnog premijera ne svjedoči samo da su njegove metafore imali nivo uvjerljive interpretacije, već i da su njih dvojica politički evoluirali i legitimisali sebe i rezulat koji su napravili u odnosu na svoju prošlost. To je bio pokušaj da se približe jednom dijelu biračkog tijela koji im tradicionalno nije naklonjen – objašnjava Vuletić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je ta metafora sveobuhvatna i da simbolizuje pristup i način rješavanja problema.

– Ukoliko žele da ih rješe, isti pristup moraće da primjene Vučić i Dačić. Citiranje Đinđića je i pokušaj pridobijanja nekog drugog biračkog tijela – navodi on.

Sagovornici “Blica” navode da će biti nezgodna implementacija briselskog sporazuma, ali da nas čekaju još veće “žabe” od onih koje smo progutali, koje će proizvesti veći stepen neizvjesnosti od Kosova. Stanković kaže da se neke tiču direktno političke elite, a pojedine birača.

– Ako hoće da idemo naprijed, vlast će morati da sprovede ekonomske reforme, koje znače smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi, ali i u javnim preduzećima – smatra Stanković i navodi da slijedi i nastavak borbe protiv korupcije, piše Blic.

Koje su žabe progutali:

-rukovanje i pregovori sa bivšim liderom OVK Hashimom Thacijem
-potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom
-hapšenje Miroslava Miškovića, vlasnika kompanije “Delta”
-hapšenja u aferi „Agrobanka“
-hapšenje kadrova SPS u aferi “Galenika”

Koje će žabe morati da progutaju:

-definisanje Bosne i Hercegovine
-NATO
-reforma javnog sektora (smanjenje broja zaposlenih)
-reforma javnih preduzeća
-okončanje istraga u vezi sa 24 sporne privatizacije
-ukidanje institucija Srbije na sjeveru Kosova – stolica za Kosovo u UN

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO