Od početka godine 33.000 saobraćajnih udesa, 483 stradalih

Od početka godine na putevima u Srbiji dogodilo se oko 33.000 saobraćajnih udesa, u kojima su nastradale 483 osobe, izjavio je danas Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije i naveo da je 76 osoba stradalo u saobraćajnim nesrećama u kojima je neko od vozača bio pod dejstvom alkohola.

Vida je rekao da je prethodne nedelje sprovedena akcija policije usmerena na otkrivanje vozača pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, a da su rezultati pokazali da je više od 1.300 vozača bilo pod dejstvom alkohola i 61 pod dejstvom narkotika.

”Pored svih apela i upozorenja imamo veliki broj onih koji čine najteže prekršaje”, rekao je Vida za RTS.

Dodao je da je iz godine u godinu sve veći broj vozača pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

„Zabrinjavajući je podatak da je od početka godine 76 osoba nastradalo u saobraćajnim nezgodama u kojima je neko od vozača bio pod dejstvom alkohola, a 15 u nezgodama gde je neko od vozača bio pod dejstvom narkotika”, rekao je Vida.

Upozorio je da je upravo ovo period godine u kojem se češće događaju saobraćajne nezgode i apelovao na vozače da vode računa i poštuju propise kako bi se izbegle najteže saobracajne nezgode.

„Daleko od toga da su uslovi na putevima idealni za vožnju, a sa druge strane, ako dodamo i neopreznost vozača i često konzumiranje alkohola na slavama i novogodišnjim proslavama, događalo se i tokom prethodnih godina da imamo stanje bezbednosti saobraćaja daleko od poželjnog i idealnog”, kazao je Vida.

Podsetio je da je vozačima koji nisu profesionalci dozvoljeno da imaju 0,2 promila alkohola u krvi, ali je naglasio da ne treba licitirati da li je to čaša vina ili čašica rakije već da je savet da se alkohol ne konzumira kada se seda za volan jer i najmanja količina deluje na stanje vozača i tehniku vožnje.

Vida je naveo da su od početka u saobraćajnim nezgodama nastradale 483 osobe, što je, kako kaže, 15 osoba više nego prošle godine.

”Prethodna godina ne bi trebalo da bude referentna zbog znatno manjeg broja vozila na putevima. Ako poredimo sa 2019. godinom, nastradale su 33 osobe manje, što je zaista pozitivno, ali daleko od broja kojem težimo”, kazao je Vida.

Kako kaže, ako se gledaju apsolutni brojevi, najviše ljudi strada na auto-putevima, ali da u obzir treba uzeti da je na njima i najviše vozila.

Dodao je da se pokazalo da je prilično rizična saobraćajnica od Pojata, Kruševca, Kraljeva i Užica dalje ka granici sa Crnom Gorom, preneo je Tanjug.

”Tu je 12 osoba nastradalo, a skoro 300 povređeno, što su veliki brojevi”, upozorio je Vida.

Izvor: Politika

Foto: R. Krstinić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO