Odloženo izručenje kapetana Dragana Vasiljkovića

Sidnej – Sarajevo – Zagreb – Australijski sud je odložio izručenje kapetana Dragana Vasiljkovića zbog prekoračenja roka za njegovo prebacivanje u Hrvatsku, koja ga tereti za ratne zločine početkom devedesetih, piše danas dnevnik Sydney morning herald a prenosi Dnevni Avaz.

dragan vasiljkovic foto wikipedija
dragan vasiljkovic foto wikipedija

 

Advokati, koji zastupaju Vasiljkovića, su podneli žalbu sudu u kojoj su naveli da je zakonski rok za izručenje istekao i da je njemu uskraćeno pravo na pravedno saslušanje, jer mu nije omogućen uvid u dokumenta koja je Hrvatska podnijela za njegovo izručenje.

 

Dnevnik piše da je australijska vlada tražila od Hrvatske dodatna objašnjenja o optužnici protiv Vasiljkovića, odnosno Danijela Snedena kako mu je zvanično ime u Australiji, ali da ni njemu ni advokatima nije dat uvid u tu prepisku dvije vlade.

 

Vasiljkovićev advokat Dan Mori je izjavio medijima poslije odluke suda da će cijeli proces izručenja vjerovatno morati da počne od početka.

 

Kapetan Dragan se nalazi u pritvoru u zatvoru Parkli u Sidneju skoro sedam godina pošto je zvanični Zagreb u januaru 2006. zatražio njegovo izručenje, po optužnici za ubistva zarobljenika i napad na jedno selo u kome su civili ubijeni.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO