Održan prvi u nizu sastanaka u cilju zaustavljanja devastacije grobalja

Na inicijativu gradonačelnika Nihata Biševca održan je sastanak sa predstavnicima Muzeja Ras i Javnog preduzeća „Čistoća“, sa ciljem da se zaustavi dalja devastacija grobalja na području Novog Pazara.

Direktor Muzeja Elmir Habibović, koji je uz tim arheloga prisustvovao sastanku ističe da će, iako prva faza predviđa zaštitu muslimanskog groblja Gazilar i Velikog groblja, projekat obuhvatiti sva groblja na ovom području.

„Svedoci smo neodgovornog ponašanja pojedinaca koji direknim činjenjem štete urušavaju nasleđe svih građana Novog Pazara. Razgovarali smo o načinima sprečavanja takvog delovanja, o tome kako da zaustavimo devastaciju spomenika. U tom cilju poziv ćemo uputiti stručnjacima iz Sarajeva čiju posetu očekujemo u narednom periodu. Oni će uz podršku naših arheologa i timova JKP “Čistoća“ sanirati štetu koja se može sanirati, i time će zaustaviti dalje propadanje spomenika kod kojih su potencijalno moguća velika oštećenja. Želimo da primarnom zaštitom zaustavimo propadanje zajedničkog istorijskog dobra, ali i da pošaljemo poruku o važnosti očuvanja baštine našeg grada“, kazao je Habibović.
Na prvom u nizu sastanaka koji će biti organizovani ovim povodom istaknut je značaj angažovanja timova JKP „Čistoća“.

„Kao preduzeće koje uslovno rečeno gazduje grobljima, želimo da damo podršku u pogledu građevinskih i fizičkih radova na samom groblju. Inicijativa je fantastična, današnja prezentacija svedoči da nas očekuje realizacija izuzetno značajnog projekta, poput onih koji su unazad nekoliko godina uspešno završeni na grobljima u Sarajevu, Mostaru i na nekoliko lokacija na širem području Balkana“, rekao je direktor JKP”Čistoća”, Faruk Suljević, pozdravljajući napore da se na lokalnom nivou iznađu materijalne mogućnosti za sprovođenje projekta u toku ove godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO