Optužnica protiv Miškovića: Isisao novac iz pet putarskih firmi

hr-Miroslav-Miskovic-polici

Optužnica protiv Miroslava Miškovića, vlasnika Delta holdinga i još deset osoba, prema podacima koje je saopštilo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, zasnovana je na finansijskom veštačenju i iskazima svedoka. Ukratko, ona se svodi na nezakonito izvlačenje i prisvajanje imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.

Prema optužnici koja glasi na zloupotrebu ovlašćenja odgovornog lica, postoji opravdana sumnja da su Mišković i njegov sin Marko, po dogovoru sa vlasnikom Nibensa Milom Đuraškovićem, u toku 2005. i 2006. preko svojih preduzeća Hemslejd Trejd Limitid sa Kipra i Mera Investment Fand B.V. sa Holandskih Antila realizovali investiciona ulaganja u PZP „Niš“ i po tom osnovu stekli 47,59 odsto njegovih akcija.

Međutim, kako se navodi, u toku 2008. godine došlo je do pada vrednosti operativnog biznisa i potpunog obezvređivanja kapitala preduzeća za puteve, što je Miškovićima i Đuraškoviću kao profesionalnim investitorima i kontrolnim članovima društva bilo poznato, smatra Tužilaštvo.

Prema rezultatima istrage, zbog toga su Miroslav i Marko Mišković odlučili da izađu iz vlasništva PZP “Niš“. U realizaciji te odluke, po dogovoru sa Milom Đuraškovićem, prvo je nezakonito uvećana vrednost akcija preduzeća za puteve “Niš“. To je izvedeno kontrolisanom prodajom samo 37 akcija te firme od ukupno više od 550.000 izdatih običnih akcija. Na berzi se u kratkom vremenskom periodu od 14 dana trgovalo akcijama u vlasništvu Mila Đuraškovića, na način koji je izričito zabranjen članom 117 Zakona o tržištu hartija od vrednosti, smatra Tužilaštvo.

Praktično, njihova vrednost je u fingiranoj trgovini podignuta sa 3.300 na 8.780,54 dinara, a potom je naručena procena tržišne vrednosti uz zahtev da se ona vrši upravo na osnovu ovog prometa. Nakon toga su osnovana nova pravna lica – Mera invest d.o.o. u vlasništvu Mera investment faund i Nibens korporacija u vlasništvu Mila Đuraškovića. U njih su osnivači kao svoje uloge u nenovčanom kapitalu uneli akcije PZP „Niš“ po nezakonito uvećanoj vrednosti. Mera invest d.o.o je potom oktobra meseca 2008. i novembra 2009. prodala svoj paket akcija Nibens korporaciji, i ostvarila protivpravnu imovinsku korist, jer akcije PZP “Niš“, prema nalazu i mišljenju veštaka, u tom trenutku nisu imale nikakvu vrednost.

Novac za kupovinu akcija PZP “Niš“ od Mere invest d.o.o, korporacija Nibens je obezbedila iz kredita odobrenog kod UniCredit banke u iznosu od 25 miliona evra. Njegovo vraćanje su, protivno članu 190 Zakona o privrednim društvima, kao solidarni dužnici garantovala preduzeća za puteve od Nibens grupe – Niš, Beograd, Kragujevac, Vranje, Vojvodina put – Bačka put, Srem put i Fabrika maziva Kruševac. Obaveza servisiranja i vraćanja kredita prešla je na njih pošto Nibens korporacija nije imala nikakvih poslovnih prihoda, a njenu jedinu imovinu činile su akcije PZP “Niš“ čija je vrednost u decembru 2008. godine bila nula dinara.

Praktično je Mera Investment Faund, preko zavisnog preduzeća Mera invest d.o.o, svoje potpuno obezvređeno kapitalno ulaganje prodao za 25 miliona evra i stekao u svojinu poslovni objekat u Beogradu u Takovskoj broj 6, koji je pre toga bio u vlasništvu PZP „Niš“ i procenjen na vrednost od 3,8 miliona evra.

Prema dokazima koji su prikupljeni u toku istrage, a posebno iz ekonomsko-finansijskog veštačenja proizilazi, po Tužilaštvu, da je prilikom izlaska profesionalnih investitora Hemslejd Trejd Limitida i Mera investa d.o.o. iz vlasništva preduzeća za puteve “Niš“, ovim privrednim društvima pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 2.277.028.616,51 dinara i 217.064,45 evra.

Protivpravna imovinska korist u iznosu od 829.170.448,44 dinara pribavljena je i Šer korporaciji, matičnom preduzeću Mila Đuraškovića, prilikom prenosa osnivačkih prava i sticanja udela od PZP Niš. Prenos udela je obavljen po nižoj, za ovu transakciju nepravilno procenjenoj vrednosti. U ovoj transakciji PZP “Niš“ je zabeležilo kapitalni gubitak od preko 146 miliona dinara.

Ovim transakcijama Mišković i Đurašković oštećena su putarska preduzeća i njihovi poverioci, smatra Tužilaštvo. Zbog obaveze solidarnih dužnika da oni vrate kredit koji je odobren Nibens korporaciji, i nemogućnosti da ostvare regresno pravo prema ovom preduzeću, jer su jedina njegova imovina bile akcije PZP-a “Niš“, došlo je prvo do trajne blokade, a potom i pokretanja stečajnih postupaka nad PZP Niš, Kragujevac i Vranje kao i do raskida ugovora o privatizaciji PZP Beograd, Vojvodina put – Bačka put, Partizanski put i FAM. U optužnici se ne navodi, ali jedna od posledica ovih špekulacija je da su bez posla ostali radnici u putarskim firmama iz Nibens grupe – njih oko 5.000.

Prema ekonomsko finansijskom veštačenju, putarske firme su pretrpele štetu veću od 16,9 milijardi dinara, koliko iznosi razlika između njihove likvidacione vrednosti imovine i vrednosti obaveza. Pored toga oštećen je i državni budžet, jer nije plaćen porez na kapitalnu dobit ostvarenu iz ovih transakcija i to Mera Investment Faund u iznosu od 320,3 miliona a Milo Đurašković od 152.712 miliona dinara.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO