Naslovna Sandžak Novi Pazar Otvoren Sajam roditeljstva i položen kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u...

Otvoren Sajam roditeljstva i položen kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u Novom Pazaru

otvoren-sajam-roditeljstva-i-polozen-kamen-temeljac-za-izgradnju-novog-vrtica-u-novom-pazaru

Državni sekretar Ministarstva prosvete Zoran Kasalović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac prisustvovali su danas Sajamu roditeljstva u PU „Mladost“ Novom Pazaru i polaganju kamena temeljca za izgradnju novog vrtića.

Polaganjem kamena temeljca u ulici Stevana Nemanje bb u Novom Pazaru započeta je izgradnja nove kombinovane dečije ustanove „Naše dete“, koja će obezbediti 270 novih mesta za decu predškolskog uzrasta, koja će biti podeljena u 14 grupa. U izgradnju novog objekta, koji će se prostirati na 1900 metara kvadratnih, biće uloženo više od 210 miliona dinara.
„Izgradnjom novog objekta ulažemo u budućnost – stvaramo uslove za prijem novih mališana u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer posebnu pažnju posvećujemo povećanju obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem“, rekao je državni sekretar Ministarstva prosvete Zoran Kasalović.

„Ministarstvo prosvete posvećeno je i ranom i ravnopravnom uključivanju dece, a posebno one iz osetljivih društvenih grupa, u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Verujemo da to predstavlja temelj za zdrav razvoj budućih naraštaja kroz socijalizaciju, učenje i igru. Ovo je peti po redu Sajam roditeljstva koje Ministarstvo organizuje,“ rekao je on.

Tokom trajanja Sajma roditeljstva održano je 14 radionica za roditelje i decu i predstavljene su različite obrazovne institucije, kao i institucije lokalne samouprave poput – PU „Mladost“, Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Narodne biblioteke „Dositej Obradović“, Udruženja psihologa Novi Pazar, Sportskog saveza Novi Pazar i Saveza za školski sport Novi Pazar, Centra za socijalni rad Novi Pazar, kao i Reciklažnog centra JKP Gradska čistoća.

Posetioci Sajma, oko 500 roditelja sa decom, imali su mogućnost da se na jednom mestu informišu o svojim roditeljskim pravima, kao i o uslugama i podršci koju im obezbeđuju navedene institucije. Roditelji su imali priliku da, kroz različite tipove radionica, unaprede svoje roditeljske veštine, kao i da, zajedno sa decom, učestvuju u različitim kreativnim aktivnostima.

Pozivamo sve roditelje da posete Sajam roditeljstva u Novom Pazaru i da se informišu o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju. Verujemo da će ovo biti prilika za korisne razgovore i edukaciju, te da će doprineti boljoj i zdravijoj zajednici“, izjavio je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

„Sajam roditeljstva je događaj koji ima izuzetan značaj za sve roditelje, posebno za one koji su u potrazi za podrškom u odgoju i razvoju svoje dece. Na ovom Sajmu roditelji će moći da se upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti roditeljstva, kao i da dobiju informacije o uslugama koje su im dostupne u okviru lokalnih institucija. Ovaj Sajam je prilika za roditelje da se upoznaju sa stručnjacima iz različitih oblasti, razmene iskustva sa drugim roditeljima i dobiju savete kako da na najbolji način podrže svoje dete u njihovom razvoju. Takođe, ovo je sjajna prilika za upoznavanje sa pravima koja roditeljima pripadaju, kako bi mogli da ostvare svoja prava i pravovremeno reaguju u slučaju potrebe“, rekao je on.

Sajam roditeljstva i izgradnja novog objekta u Novom Pazaru deo su projekta „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ koje sprovodi Ministarstvo prosvete uz podršku Svetske banke, a koji ima za cilj da unapredi dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Exit mobile version