Pazarci oduševili Vranje

Nastupom glumca Rifata Rifatovića i ”Teatra senki”, dokumentarnim filmom ”Novi Pazar nekad i sad”, izradom grnčarije, izložbom fotografija i tradicionalnim jelima, mladi iz Novog Pazara predstavili su u Vranju svoj grad. Prezentacija je održana u okviru projekta ”Moj grad u očima stranaca” koji realizuju Kancelarije za mlade u Vranju i Novom Pazaru.prezentacija-novog-pazara-21032013

Novi Pazar je grad sa bogatom istorijom i kulturnim nasleđem. Sa preko 120 hiljada stanovnika predstavlja kulturni, privredni, poslovni i turistički centar regije Sandžak. Najmlađi je grad u Evropi koji krase bogato kulturno-istorijsko nasleđe iz osmanskog perioda i srednjovekovne srpske države, multikulturalni duh i evropski šarm, čulo se na prezentaciji. Mladi iz Pazara su teatrom senki proveli publiku kroz nastanak grada, prikazavši bogatu istoriju Bošnjaka i Srba koji oduvek imaju kvalitetan zajednički život na tim prostorima. Učešće u ovom projektu novo je i dragoceno iskustvo, kako za mlade iz Pazara, tako i za mlade iz Vranja.

Cilj projekta ”Moj grad u očima stranaca” koji realizuju Kancelarije za mlade u Vranju i Novom Pazaru je da se mladi međusobno upoznaju i stvore pravu sliku o sredinama iz kojih dolaze.

Kancelarije za mlade u Novom Pazaru i Vranju spadaju u red najaktivnijih u Srbiji, čemu svakako doprinosi i podrška njihovih lokalnih samouprava.

Džamaludin Paučinac, direktor Kancelarije za mlade iz  Novog Pazara, kaže da su ciljevi višestruki, alli da je osnova međusobno dobro  upoznavanje, ali i upoznavanje Srbije.

– Većini mladih Pazaraca ovo je  prvi dolazak u Vranje i oduševljeni su.
Obišli smo Muzej kuću Bore Stankovića,  jednu grnčarsku radnju u istoimenoj ulici , ali i još neke znamenitosti.
Svi nosimo  pozitivnu sliku iz ovog grada i svima ćemo preporučivati Vranje kao grad gde treba doći – istakao je Paučinac.

1363851048-novi pazar u Vranju

On je podsetio i na mnogo sličnosti  koje vezuju ova dva grada, a one se, kako je rekao,  pre svega odnose na tradicionalne  specijalitete, ali i na mnoge događaje  po pitanju istorije.
U okviru prezntacije, Vranjancima je u Galeriji Narodnog muzeja prikazana predstava  „Teatar  senka“  gde je uz pomoć senki i velikog reflektora uspešno prikazana  istorija i razvoj  Novog Pazara, zatim  beseda  glumca Rifata Rifatovića, kao i promocija njihovog  muzičkog  festivala.

Najveće interesovanje  posetilaca  ipak je bilo oko pultova, na kojima je bila hrana, poput  mantija, baklava i ostalih  đakonije  iz ovog kraja.

Saradnja između ove dve Kancelarije za mlade  biće nastavljena uskoro, jer kako Paučinac kaže, u pripremi je još jedna prezentacija grada Novog Pazara, u okviru  projekta „Zaljubi se u Novi Pazar“, kada će Vranjanci, između ostalog  biti u prilici da pogledaju scenski  prikaz „Hasanaginice“.

Projekat „Moj grad u očima stranaca“, realizovan je u saradnji Kancelarija za mlade iz Vranja i Novog Pazara, uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije i Međunarodne organizacije za migracije.

 

 

Izvor: Regionalna televizija Vranje i OKradio

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO