Pismeno obraćanje porodice Makić, povodom napada na Bekira ef. Makića

ef. makic

Povodom fizičkog nasrtaja Muamera Zukorlića na cenjenog efendiju Bekira Makića, pismeno saopštenje za javnost dala je i uža i šira porodica Makić, kao znak podrške članu te porodice i kao znak nezadovoljstva i revolta prema Muameru Zukorliću. U pismenoj izjavi stoji sledeće: 

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

El-hamdu lillahi Rabbil-alemin ves-salatu ves-selamu ala hatimilil- enbija`i vel-murselin, nebijjina Muhammed, ve ala alihi ve sahbihi ve tebiahum bi ihsanin ila jevmid-din.

Ogorčeni smo, ali ne i puno iznenađeni, brutalnim nasrtajem Muamera Zukorlića na člana naše porodice mr. Bekira ef. Makića u srijedu 24. aprila 2013 god. u uredu muftije u Novom Pazaru pri čemu su mu nanijete tjelesne povrede.

Taj podli čin dobija na snazi još više kada se uzme u obzir da je Bekir ef. Makić obavljao nekoliko najvećih funkcija u Mešihatu IZ Sandžaka od kojih izdvajamo:

– predsjednik“Udruženja uleme Sandžaka”
– član Sabora i Mešihata Sandžaka
– član “Savjeta za fetve”
– profesor akaida i hadisa u Medresi Gazi Isa-beg
– direktor “Ureda za hadždž”…

Da stvar bude još alarmantnija Muamer Zukorlić i njegov asitent u tom gnusnom i podlom činu Rešad Plojović nisu mogli biti neobaviješteni da je Bekir ef. bolestan i da već nekoliko mjeseci prima terapije.

Zato, vođeni ciljevima naše uzvišene vjere islama o zaštiti života, razuma, vjere, imetka, poroda i časti kao i običajima našeg naroda i naših krajeva ukazujemo da smo, predvođeni našim najstarijim članom plemena Salih ef. Makićem, na našem plemenskom i porodičnom savjetovanju koje je trajalo tri dana, a završno sa 1. majem 2013 god., donijeli jednoglasnu zajedničku porodičnu odluku da svim svojim duhovnim, intelektualnim, tjelesnim i materijalnim kapacitetima stajemo u zaštitu našeg člana porodice Bekira ef. Makića pozivajući sve ljude razuma i vjere da dobro promisle o svom stavu prema Muameru Zukorliću koji je već nekoliko godina stožer nereda i podjela među Bošnjacima Sandžaka a što on veoma lukavo prikriva optužujući sve one koji mu ukazuju na njegova zla i propuste da su “saradnici Beograda”.

Istovremeno, pozivamo sve Bošnjake Sandžaka da u ovim veoma burnim vremenima za naš narod i našu Islamsku zajednicu u kojima smo zahvaćeni velikom fitnom i neredima daju prednost razumu i dijalogu kako bi smo uplovili u luku mira i spasa.

Smatramo da je krajne vrijeme da se razumom vođeni ovo zlo zaustavi i Bošnjacima Sandžaka vrati mir i jedinstvo koji su, zahvaljujući prije svega Muameru Zukorliću, ozbiljno nagriženi.

A Allah je najbolji upučivać na dobro.

Ispred porodice Makić:

Halil ef. Makić

u Novom Pazaru 02.05. 2013

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO