POČETAK KRAJA MUFTIJE ZUKORLIĆA: Duhovnik u firmiranom odelu ili političar sa ahmedijom na glavi (VIDEO)

Glavni muftija IZ u Srbiji, osnivač i rektor prve islamske visokoškolske ustanove, misionar, kandidat za predsednika Srbije, borac za autonomiju Sandžaka… Ko je Muamer Zukorlić?

Nasilnik, nasilno i na žrtve Srebrenice.
Nasilnik, nasilno i na žrtve Srebrenice.

Voli novac, luksuz, oružje i moć. Po profesiji – duhovnik. Po opredeljenju – borac protiv „beogradskog režima“. U liku i delu jedne od najkontroverznijih ličnosti današnjice na Balkanu krije se verski i politički lider sandžačkih Bošnjaka – Muamer Zukorlić.

„Fukari se daje sitno!“

– Ovo nije sadaka (milostinja) i ovde ne važi sitno, 20-30 evra. Fukari se daje sitno! E, naši nacionalni projekti nisu fukara i zato večeras ne važi sitno – bile su reči kojima je muftija nedavno pozvao bošnjačke gastrabajtere prilikom sakupljanja priloga za izgradnju kulturnog centra Bošnjaka na Bihoru u Petnjici.

Muftija je „opraštao“ donacije manje od 500 evra samo studentima i nezaposlenima.

– Daj 500 evra da se brzo i lako osevapiš! Ovo je način da se suprostavimo genocidu, asimilaciji i diskriminaciji – ponavljao je muftija.

Bošnjaci poreklom iz Sandžaka hipnotički su sledili uputstva svog verskog vođe. Pljuštale su donacije od po 5.000, 10.000 evra…

Voli novac, luksuz, oružje i moć. Po profesiji – duhovnik. Po opredeljenju – borac protiv „beogradskog režima“. U liku i delu jedne od najkontroverznijih ličnosti današnjice na Balkanu krije se verski i politički lider sandžačkih Bošnjaka – Muamer Zukorlić.

 

Biznismen sa diplomom šerijatskog prava

Na čelo Islamske zajednice (IZ) Sandžaka došao je 1993. godine. Tada je bio jedan od najboljih studenata Fakulteta za šerijatsko pravo u Alžiru. Ali, posao duhovnika nije zadovoljio ambicije mladog Sandžaklije. Ubrzo je „pukla tikva“ sa tadašnjim političkim vođom muslimanske zajednice u Sandžaku Sulejmanom Ugljaninom. Na jednoj strani našao se Zukorlić sa ubeđenjem da je „Ugljanin želeo da politički instrumentalizuje veru“, a na drugoj – današnji ministar koji je optužio Zukorlića da „pikira“ političku karijeru.

– Jasno je da Zukorlić nema nikakve veze sa verom i religijom. On je, pre svega, političar i biznismen koji želi da ceo region drži pod kontrolom – kaže za S media portal predsednica nevladine organizacije Urban-In Aida Ćorovići naglašava da će se u narednom periodu tek dešavati stvari koje će brzo srušiti imperiju Zukorlić.

Sandžački ajatolah

I veliki poštovalac muftijinog lika i dela, autor knjige „Fenomen muftija“ akademik Muhamed Filipović tvrdi da je Zukorlićeva borba i te kako – politička.

– Napustio sam politiku smatrajući je prostorom obmane i lopovluka, ali nisam napustio ideju da tražim ljude koji će nositi ono što je prioritet za nas. Susreo sam se sa muftijom i moram reći da me je impresionirao – rekao je Filipović na promociji knjige u Novom Pazaru.Muftija je od zauzimanja pozicije profesionalnog islamskog duhovnika kao izgovor za svoje političko delovanje navodio „ugnjetavanje muslimana u Sandžaku“ i „želju ’beogradskog režima’ da asimiluje i diskriminiše muslimanske vernike“.

Uspon i pad

Karijera Muamera Zukorlića krenula je uzlazno kada je na Objediniteljskom saboru u Novom Pazaru izabran za Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Danas se o njemu govori kao o sandžačkom ajatolahu, duhovniku kome nije strano uživanje u političkoj moći.

Međutim, Aida Ćorović tvrdi da su raskoli u IZ ozbiljni, da narasta nezadovoljstvo, te većina do juče nedodirljivog muftiju želi da skloni sa pozicije vođe:

– Dobro je da više nema podršku novog reisa u Sarajevu i da mu je ograničen mandat. Uskoro će biti izbori za nove muftije i on neće moći da se kandiduje, jer je već 20 godina na čelu IZ.

Uprkos tvrdnjama da je muftija „iskompromitovana politička figura“, akademik Filipović izjavio je da je „muftija Zukorlić oslobodio bošnjačku borbu za nacionalne interese od čisto političkih instrumenata koji vode u kompromitujuće situacije“.

Verski funkcioner

Zukorlićeva pojava skreće pažnju javnosti: ujutru je u verskoj uniformi i ahmediji (verskoj kapi), uveče u skupom odelu i zatamnjenim naočarima. Vozi se u skupim automobilima, čuva ga horda telohranitelja…

Mediji su slikom i rečima predstavili gotovo estradni dolazak muftije Zukorlića na obeležavanje 15-godišnjice od zločina u Srebrenici: islamski verski vođa je u društvu prijatelja došao u koloni od četiri BMW-a X5, a preko šoferšajbni pisalo je – MUFTIJA. Procenjuje se da je vrednost ovih automobila u tom periodu bila oko 280.000 evra. IZ je stala u odbranu muftije, ističući da „njegova ekselencija ne može da se vozi u bilo čemu“.


Nedavno je izjavio da je „prljavi kapital poklopio sve moralne vrednosti, potkupio nemoralnu politiku i neprofesionalne neetične medije“. Iako na prijemu u Novom Pazaru povodom šestogodišnjice Objediniteljskog sabora nije precizirao ko su „nosioci prljavog kapitala i politike koja je uperena protiv njega“, naveo je medije koji kaljaju njegov lik i delo, nazvavši novinare „jadnicima koji tamo čekaju, jer je gazda tako naredio“.„Bolje imati dve žene nego varati jednu“

Prema raspoloživim podacima, Zukorlić ima dve žene. Višeženstvo objašnjava sa stanovišta islama, uprkos srpskim građanskim zakonima koji nalažu da pojedinac može imati (samo) jednog bračnog druga.

– Zukorlić ne živi u zemlji gde se primenjuje šerijatsko pravo. Sve i da je strani državljanin, on mora da primenjuje zakone zemlje u kojoj živi – kaže za S media portal advokat Bojana Gavrilović i podseća na pravničku maksimu da „ni nepoznavanje prava ne oslobađa“.

Ignorišući srpske građanske zakone, muftija je poručivao medijima da je njegov život „isuviše skup da bi ga delio sa znatiželjnom publikom“ i da je „bolje imati dve žene nego varati jednu“.

– Zukorlić mnogo što šta krši, pa i verske zakone. I kod muslimana kod kojih se šerijat praktikuje postoje pravila zašto i kada mogu da imaju drugu, treću, četvrtu ženu. Ta pravila su prekršena kad je njegov drugi brak u pitanju – tvrdi Ćorović.

Sve muftijine ljubavi

Njegova prva žena Umeja, poreklom Jordanka, ljubav je iz studentskih dana. Druga je mlađana novopazarska lepotica Elma, sestra jednog od lidera stranke Bošnjačke demokratske zajednice u kojoj trenutno tinjaju sukobi. Ovaj nesvakidašnji ljubavni trougao začinjen je pikanterijom da je sa drugom suprugom muftija dobio dete tek pet meseci nakon venčanja.

Muftijine žene žive u odvojenim luksuznim kućama i odvojeno gaje njegovo šestoro dece.

– Dvobračnost je u Srbiji krivično delo. Pravilo je da je samo prvi brak važeći – objašnjava Bojana Gavrilović.

Ona upozorava da po članu 187. Krivičnog zakonika počiniocu sledi novčana kazna ili dve godine zatvora, a sankcija sledi i za ženu koji svesno ulazi u brak sa već oženjenim.

Ipak, sve okolnosti pod kojima se muftija Zukorlić ženio nisu poznate, a običaje diktiraju i zakoni zemalja u kojima su brakovi sklopljeni.

Zukorlić: Protiv mene su prljavi kapital, politika i mediji!

Čini se da muftija Zukorlić živi po sopstvenim pravilima, kroji svoju etiku, tumači misionarski poziv iz svog ugla… Bez obzira na šerijatske zakone na koje se uvek poziva.
Kao pokriće za svoje verske i političke ambicije muftija Zukorlić „iz rukava“ vadi obrazovanje, lidersku crtu, natprosečnu inteligenciju… Pitanje je samo da li će svoje kvalitete (zlo)upotrebiti. Hoće li biti „jabuka razdora“ ujedinjenog bošnjačkog naroda ili ujedinitelj neujedinjenog sandžačkog društva? I da li će svoju sledeću životnu ulogu igrati u firmiranom odelu ili sa ahmedijom na glavi?

Tamara Vlaškalin
Foto: Medija centar Beograd

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO