Počinje suđenje u novopazarcima optuženim za terorizam

Na optužnici se nalaze Abid Podbićanin, Sead Plojović, Tefik Mujović i Izudin Crnovršanin iz Novog Pazara, kao i Ferat Kasumović iz Beograda

Grupi koja se sumnjiči za planiranje terorističkih napada, kao i za finansiranje odlazaka više građana Srbije u kampove za obuku islamskih terorista u Siriji danas
počinje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu

Na optužnici se nalaze Abid Podbićanin, Sead Plojović, Tefik Mujović i Izudin Crnovršanin iz Novog Pazara, kao i Ferat Kasumović iz Beograda.

Podbićanin i Mujović su u bekstvu, dok su ostali članovi terorističke grupe uhapšeni u oktobru 2014. godine. Prema pisanju pojedinih medija, Podbićanin je u februaru ove godine ubijen na ratištu u Siriji, ali te informacije nisu zvanično potvrđene.

Podbićanin i Mujović se optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal terete da su početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke organizacije “ Islamska država Iraka i Šama (IDIŠ) i Front el Nusra.

Oni su se potom udružili s Plojovićem i Crnovršaninom i od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema optužnici, u prostorijama mesdžida “Furkan” u Novom Pazaru, dolazili su pojedinci iz Srbije i inostranstva, kako bi se odmorili i nastavili put ka Siriji.

Mujović je u Istanbulu dočekivao pristigle iz Srbije, odakle je organizovao njihovo prebacivanje do kampova za terorističku obuku na severu Sirije, dok je Podbićanin u gradu Ažazu, u Siriji, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlica.

Prema navodima optužnicem Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu udruženja IDIŠ, a Podbićanin je čak i komandovao jednom jedinicom.

Mujoviću je optužnicom stavljeno na teret podsticanje teroristicki dela, jer je putem Fejsbuka postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država Iraka i Šamai poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i Rimu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO