Počinje suđenje Milovićevoj grupi za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike

BEOGRAD – U Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu za četvrtak zakazano je pripremno ročište pred početak suđenja devetočlanoj grupi, među kojima su pripadnici MUP-a i BIA, zbog sumnje da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Pripremno ročiste koje je bilo zakazano za početak juna odloženo je zbog izostanka jednog od optužnih.

Ročište je zakazano i za petak i nije otvoreno za javnost, a nakon ovog ročišta sud ce odrediti datum početka glavnog pretresa (suđenja ) kojem ce javnost moci da prisustvuje.

Optužnicom se kao vođa ove grupe tereti crnogorski policajac Ljubo Milović.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Miloviću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženog krivičnog dela pranje novca u saizvršilaštvu.

Pored Milovića za ista krivična dela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme “Blumen market” Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Bračni par Jovanović tereti i za po jedno krivično delo iz člana 98 stav 4 u vezi sa stavom 2 i 1 Zakona o tajnosti podataka u vezi sa članom 61 KZ.

Kako je ranije Tanjugu potvrđeno u tužilastvu, pripadnici grupe se sumnjiči da su od 2019. godine do 2. avgustaprošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Evkadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji.

Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Miloviću se optužnicom na teret stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe dao na korišćenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a deo novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.
Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa svojom suprugom Dušicom pakovao novac u vakum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Deo tog novca Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe.

Takođe, Jovanović je preko svoje supruge priapadnice BIA , kako se sumnja, dobijao podatke o bezbednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Pamučina je inače vozač u Milojevićevoj firmi , koji je, kako se sumnja, angažovao Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO