Podnete tužbe protiv Zećirovića zbog povrede ugleda i časti

Memić Hasan, Zečević Senad, Anuša Enes, Smailović Almir i Paučinac Džemaludin Osnovnom sudu u Novom Pazaru podneli su private tužbe protiv Edina Zećirovića koji je kako se navodi u tužbi, dana 21.12.2023 godine, putem medija i to prilikom davanja izjave na televiziji N1, u stanju uračuljivosti i sa umišljajem, svestan zabranjenosti svoga dela čije je izvršenje hteo, u cilju omalovažavanja, bez ikakvog povoda uvredio privatne tužioce upućujući reči sledeće sadržine:

’’Inače, ovo je status rođenog brata, ministra u tehničkom mandatu Huseina Memića. Dakle oni žele nešto danas ovde da ospore i nešto ovde danas da kvare. Odnosno, vaši Belivuci u Beogradu su iza rešetaka a sva je prilika da naši navijački Belivuci i dalje šetaju Novim Pazarom i prijete prekrajanjem izbornih rezultata. Evo molim Vas, bilo bi jako važno da u javnost dospe ova slika I da se vidi čime se prijeti opoziciji, odnosno čime se prijeti kada je u pitanju održavanje mirnog protesta, kada je u pitanju izražavanje slobodne volje građana, odbrane izbornog rezultata građana po Ustavu po zakonu ove zemlje’’ I sve vreme držeći u ruci fotografiju na kojoj su privatni tužioci pokazujući hemijskom na njih, pa je na taj način uvredio privatne tužioce putem televizije, čime je izvršio krivično delo Uvreda iz čl. 170. st. 2. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Tužilac predlaže da Osnovni sud u Novom Pazaru, kao stvarno i mesno nadležan u skladu sa članom 27. st. 1. ZKP-a zakaže i održi glavni pretres, na koji pozvati:

− Okrivljenog Zećirović Edina iz Novog Pazara

− Privatnog tužioca – svedoka Memić Hasana iz Novog Pazara

− Privatnog tužioca – svedoka Zečević Senad iz Novog Pazara

− Privatnog tužioca – svedoka Anuša Enesa iz Novog Pazara

− Privatnog tužioca – svedoka Smailović Almira iz Novog Pazara

− Privatnog tužioca – svedoka Paučinac Džemaludina iz Novog Pazara

− Punomoćnike privatnih tužioca Rešada S. Plojovića i Crnovršanin N. Demira, advokate iz Novog Pazara, ul. Avnoja bb, II sprat.

− Izvršiti uvid u priloženi CD

− Da se pročita izveštaj iz kaznene evidencije za okrivljenog, i

Da se okrivljeni, po oceni svih izvedenih dokaza na glavnom pretresu oglasi krivim za krivično delo koje mu se stavlja na teret i izrekne mu kaznu u novčanom iznosu od 450.000,00 dinara.

U obrazloženju se dalje navodi da je Okrivljeni dana 21.12.2023. godine oko 12:55 časova davao izjavu za televizuju N1 koja se emitovala na teritoriji cele Republike Srbije, kao i na društvenoj mreži Facebook, i prilikom davanja izjave je bez ikakvog povoda i razloga izneo reči koje su prethodno bliže opisane.

Navedene reči su uvredljivog karatera iz više razloga, a prvenstveno jer ih je okrivljeni nazvao ’’Belivucima“ aludirajući na klan Veljka Belivuka, koji je dobro poznat javnosti kao bivši vođa navijačkih grupa fudbalskog kluba Partizan, čija je grupa osumnjičena za mnoga teška krivična dela među kojima su višestruka ubistva, otmice, ucene i tome slično. Kako je dobro poznato široj javnosti, vesti o Veljku Belivuku su bile udarne u Republici Srbiji prethodnih godinu dana, a kroz medije su prikazivani stravični prizori dela za koje se sumnjiče, kuće u kojima su navodno vršili brutalna ubijanja i sakaćenja ljudi. Osumnjičeni je privatne tužioce u tom kontekstu okarakterisao kao najozlogašenije kriminalce u Republici Srbiji što je imalo široke posledice u njihovoj okolini.

Navedenim postupanjem okrivljenog su povređeni ugled i čast ovde privatnog tužioca koji je inače prosvetni radnik, a ugrožavanje njegovog dobra je značajnije i iz razloga jer se događaj odigrao pred njegovom suprugom i maloletnim detetom. Imajući u vidu agresivnost koju je ispoljio okrivljeni i spremnost da uvredi privatnog tužioca predmetnim uvredljivim rečima koje su izrečene, smatramo da je ozbiljno narušena čast I ugled koju uživa privatni tužilac, pa predlažemo da sud posle sprovedenog dokaznog postupka I zaključenog glavnog pretresa okrivljenog oglasi krivim za krivičnog delo uvreda iz člana 170 st.1 KZ i izrekne mu kaznu u iznosu od 450.000,00 dinara.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO