Naslovna Featured Istaknuto Policija radi na rasvetljavanju uklanjanja berbernice, iz Mešihata negoduju

Policija radi na rasvetljavanju uklanjanja berbernice, iz Mešihata negoduju

Novi Pazar – Nakon što je krajem februara takozvana građevinska služba Islamske zajednice u Srbiji tokom noći porušila berbernicu koja je u vlasništvu Ramiza Dugopoljca i njegove porodice više od pola veka, prošle nedelje dogodio se još jedan nasrtaj na objekat koji je predmet i sudskog spora. Ovog puta pod izgovorom raščišćavanja terena oko Arap džamije.

Da su i u ovome učestovali uposlenici Islamske zajednice, a po nalogu Mešihata, potvrdio je danas rukovodilac versko prosvetne službe Rešad Plojović.

Plojović međutim tvrdi da su na tom poslu bili angažovani pretežno verski službenici.

Podsećamo, iz Policijske uprave su istog dana saopštili da je policija odmah po prijavi izašla na mesto događaja i prekinula uklanjanje preostalih delova pomenutog objekta, te da je identifikovala više osoba i o svemu obavestila i nadležno tužilaštvo.

Ponašanje policije i tužilaštva u Mešihatu oštro osuđuju.

’’I nakon što su upozoreni, čelnici Policijske uprave Novi Pazar nastavljaju sa pozivanjem službenika Islamske zajednice na informativne razgovore u vezi sa akcijom raščišćavanja harema Arap džamije od 08.04.2020. godine. Tokom dva sastanka u Policijskoj upravi Novi Pazar, uključujući i sastanak sa aktuelnim načelnikom policije, pokušali smo objasniti da ne postoji ni elementarna sumnja kršenja bilo kog zakonskog propisa. Međutim, i pored toga Policijska uprava nastavlja sa pozivanjem službenika Islamske zajednice, čime pokazuje da iza ovakvog ponašanja postoje neke druge namere’’ kazao je Plojović.

U Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji aludiraju i na ustavni princip ravnopravnosti crkava i verskih zajednica.

’’ Ovakav odnos policije i tužilaštva doživljavamo diskriminatorskim jer smo svedoci da ovih dana državni organi u sporu sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko verskih okupljanja tokom Uskrsa imaju sasvim drugačiji odnos, gde predsednik Republike kaže „da mu ne pada na pamet da hapsi vladike i sveštenstvo“ već da će „kleknuti pred Patrijarhom i moliti ga’’

Na račun policije, tužilaštva i pravosuđa Plojović je izneo i niz drugih optužbi.

’’Osim toga, očevici smo da se na prostoru Sandžaka, a posebno u Novom Pazaru, kriminalne strukture afirmišu svim raspoloživim sredstvima od strane određenih političkih faktora u čemu neskriveno učestvuju i strukture policije, tužilaštva i pravosuđa’’ ističe rukovodilac versko prosvetne službe Mešihata IZ u Srbiji Rešad Plojović.

Policiju i tužilaštvo poziva da prestanu sa ovakvim ponašanjem kako bi, ističe, izbegli odgovornost za dalju eskalaciju ovoga problema.

’’Ja se nadam i molim Boga da prevlada razum i da do tog scenarija i do te tačke ne dođemo da Islamska zajednica mora na silu koju će policija možda upotrebiti prema verskim službenicima, odgovoriti silom’’ rekao je na kraju Plojović.

Exit mobile version