Ponovo odloženo suđenje policajcima

BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je za 18. januar odložen početak suđenje dvojici inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Negoslavu Uskokoviću i Zvonku Đorđeviću, optuženima da su licima za koja su znali da nabavljaju i prodaju drogu, omogućili izbegavanje krivične odgovornosti.

Suđenje je odloženo kako bi odbrana tražila od suda jedan CD sa dokazima, te kako bi se upoznali sa materijalom koji se na njemu nalazi, kao i da bi precizirali koju službenu tajnu će Uskoković da oda, pa mu treba odobrenje MUP-a za to.

MUP je dopisom odgovorio na zahtev da se Uskoković oslobodi čuvanja službene tajne, i tražio da preciziraju na koji slučaj konkretno se zahtev odnosi.

Nakon što Uskoković precizira o kom konkretnom slučaju se radi, sud će dopis dostaviti MUP-u, koji će odlučiti da li će Uskokovića osloboditi čuvanja službene tajne.

Na sledećem suđenju odbrana i tužilaštvo bi trebalo da ima uvodna izlaganja, nakon čega sledi i odbrana okrivljenih.

Obojici optuženih se stavlja na teret krivično delo Zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, dok se Uskoković tereti za još jedno produženo krivično delo Zloupotreba služebnog položaja.

Sumnja se da je Uskoković 16. decembra 2021. godine, nakon što je kod D.G. pronašao oko 500 grama marihuane, u dogovoru sa Đorđevićem pronađenu drogu vratio D.G.

O izvršenom pretresanju stana D.G, okrivljeni nisu podneli izveštaj sudiji za prethodni
postupak, niti su obavestili nadležnog dežurnog tužioca o pronalasku pomenutog narkotika, niti su izvršili svoju služenu dužnost u vezi sa proneđenim narkotikom.

Uskoković je tek 25. januara 2022. godine napisao krivičnu prijavu protiv D.G. zbog krivičnog dela Neovlašćeno držanje opojne droge, odnosno 11 grama marihuane, 7.7 gramam amfetamina i 0.22 grama kokaina, iako je znao da postoje osnovi sumnje da je D.G. izvršio znatno teže krivično delo Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Optužnim predlogom Uskoković se tereti da je od 23. februara 2021. godine do 19. maja 2022. godine, nevršenjem svoje službene dužnosti omogućio D.M. da nabavlja marihuanu, obezbeđujući mu zaštitu od postupanja policije.

On je, kako se sumnja, uticao na druge policijske službenike da prema D.M. ne preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pri tom je znao da je D.M. izvršio pet krivičnih dela Neovlašćeno držanje opojne droge.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO