Povodom rušenja Arap džamije oglasio se unuk Maka Dizdara

Unuk jednog od najvećih bošnjačkih i bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara, Gorčin Dizdar, oglasio se na društvenim mrežama povodom rušenja Arap džamije u Novom Pazaru.
Dizdar je naglasio da mu je prijatelj iz Novog Pazara poslao fotografiju rušenja Arap džamije po nalogu Islamske zajednice u Srbiji.
“Ruši se Arap džamija iz 1526. godine da bi se sagradila “modernija i ljepša”. Je li moguće?”, zapitao se Dizdar.
U diskusiji koja se razvila na njegovom Facebook profilu Gorčin Dizdar se zahvalio svima koji su “iznijeli drugačije mišljenje bez vrijeđanja”.
“Ipak mislim da je džamiju koja je napravljena 1730. godine i (koja je) obnovljena prije 60 godina trebalo u što većoj mjeri sačuvati, a ne rušiti bagerom. Kao takva, ona je puno “veća” od bilo kakve nove građevine. Nadam se da ne moram navoditi 100 razloga zašto je to tako! (…) Ja se izvinjvavam ako sam bilo koga uvrijedio, ali meni se čini da sam napisao istinu: ruši se originalna građevina (ako ne iz 1526, onda iz 1730), da bi se napravila nova, koristeći neke druge materijale. To se ne može nazvati restauracija, pa ni rekonstrukcija, već izgradnja novog objekta. Ja nisam stručnjak za restauraciju, ali vjerujem da je moguće i danas koristiti izvorne materijale kao što je zid od blata”, napisao je Dizdar.
Dizdar je naglasio da je Arap džamija “veoma važna za historijski identitet Bošnjaka Sandžaka” i da “za 50 godina se možda neće znati, odnosno neće postojati dokazi da je tu od 16. stoljeća postojala džamija.”
U komentarima su se uključili mnogi ugledni Bošnjaci iz akademske zakednice u BiH osuđujući vandalski čin rušenja ovog islamskog kulturno-historijskog spomenika poput Ibrahima Kajana, Džeka Hodžića, Saide Mustajbegović i drugih.

izvor Sandžačke

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO