Predsednički izbori u CG biće održani 19. marta

Politika Vesti  Predsednički izbori u CG biće održani 19. marta 16/01/202340 ViewsCrna Gora, izbori, predsednički izbori Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta, odlučila je predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović. Đurović je saopštila da je izbore raspisala u skladu sa Zakonom o izboru predsednika.

Ako nijedan od mogućih kandidata ne dobije više od polovine glasova birača u prvom krugu izbora, drugi krug će biti održan nakon 14 dana. Kako je saopšteno, pitanje koje je u javnosti otvarano o istovremenom održavanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore i izbora za predsednika Crne Gore ne zavisi od predsednika Skupštine. Saglasno Ustavu Crne Gore, mandat poslanika traje četiri godine, što znači da bi redovni izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore trebalo da budu održani 2024. godine.

” Da bi se održali vanredni izbori, odnosno poslanicima prestao mandat pre vremena na koje su izabrani, Ustav propisuje samo dve mogućnosti: raspuštanje Skupštine i donošenje odluke o skraćenju mandata”, navodi se, između ostalog, u saopštenju. U ovom trenutku nisu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine, a da bi Skupština donela Odluku o skraćenju mandata potrebno je da to predloži najmanje 25, a glasa 41 poslanik, a onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsednik Crne Gore raspiše izbore.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO