Predsednik Nikolić bio gost na iftaru kod Zilkića – foto

BEOGRAD –  Islamska zajednica Srbije (IZS) organizovala je iftar na kojem su gosti bili zvaničnici države i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu.

mikolic2 nikolic 1

Na tradicionalnom iftaru čiji su domaćini bili reis-ul-ulema IZS Adem ef. Zilkić i njegov zamjenik i beogradski muftija Muhamed ef. Jusufspahić, prisustvovali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sa saradnicima, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom predstojećeg ramazanskog bajrama rekao da je to veliki dan za sve građane Srbije.

Iftaru organizovanom na brodu prisustvovali su i ambasadori petnaest zemalja iz Afrike i Azije, kao i SAD-a Michael Kirby, Turske Mehmet Kemal Bozay i Indonezije Samuel Samson.

Među zvanicama su bili predstavnici pravoslavne i katoličke crkve, kao i istaknute javne ličnosti.

Prekid posta na brodu je označio jedan od hafiza, inače gost Rijaseta Islamske zajednice Srbije za vrijeme ramazana, a zatim je u posebno pripremljenom dijelu palube obavljen i akšam namaz (večernja molitva).

Zvanicama su posluženi specijalateti iz domaće, turske, bosanske i arapske kuhinje, uz poslastice i neizbježnu tursku baklavu.

Reis-ul-ulema IZS Adem ef. Zilkić je u kratkom obraćanju gostima rekao da ima čast da iftar, kao jedan od najznačajnijih trenutaka u životu vjernika, podijeli sa svojim prijateljima.

Nikolic na iftaru 2

Zilkić je ovom prilikom posebnu zahvalnost uputio amabasadoru Indonezije Samuelu Samsonu za doprinos u saradnji dviju država i međureligijskom dijelogu između vjerskih zajednica i crkava u Srbiji i Indoneziji.

Zbog odnosa prema Islamskoj zajednici, odnosu prema državi i doprinosa u međureligijskom dijalogu, Zilkić je indonežanskom ambasadoru uručio plaketu zahvalnosti.

Ambasador Samson je, istakavši da mu je na prvom mjestu dužnost da razvija međuljudske odnose, rekao da večerašnji prijem na iftaru najbolje pokazuje bliskost odnosa između Srbije i Indonezije.

Nikolić: Bajram je blagdan Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u izjavi za Anadolu Agency (AA) povodom predstojećeg ramazanskog bajrama rekao da je to veliki dan za sve građane Srbije.

“Ovaj veliki dan je veliki dan za sve građane Srbije zato što i mi osećamo kad slavi naš komšija, da je to i naše slavlje i kad tuguje naš komšija, to je i naša tuga”, rekao je Nikolić, dodavši da je večeras sa zadovoljstvom prisustvovao obilježavanju iftara Islamske zajednice Srbije.

Istakavši da ljude ne dijeli po vjeri i nacionalnosti, već na dobre i loše, srbijanski predsjednik je kazao da u Islamskoj zajednici Srbije nema loših ljudi i da s njima sarađuje decenijama.

Tokom dvosatnog programa brod je plovio Savom od Ušća do mosta Gazela i nazad.

U pratnji broda bili su i čamci riječne policije.

(Anadolija)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO