PREDSJEDNIK MEŠIHATA IZ U HRVATSKOJ – Spriječiti odlazak europskih muslimana na ratišta

ZAGREB – Bliski istok potonuo je u glib rata, najbezočnija Islamska država Iraka i Levanta, koju vodi do sada nepoznati Abu Bakr al Bagdadi, prijeti svijetu vjerskim ratom, a govori se da je čak više stotina muslimana s ovih naših prostora otišlo boriti se na strani radikalnih islamista u Iraku i Siriji.

„Jutarnji list“ razgovarao je sa zagrebačkim muftijom, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Azizom efendijom Hasanovićem. Prenosimo dio intervjua.

Govori se o određenom broju europskih muslimana, pa i ovdašnjih iz BiH i s Kosova te Srbije (Sandžaka) koji ratuju u Siriji i Iraku pod tim znamenjem.

Treba sve učiniti da se to spriječi. Države moraju naći način da to obustave. Nije dovoljno što su donijeli uredbe da ih se kažnjava kad se vrate. Tad može biti kasno i za njih i za širenje takvih ideja. To se mora onemogućiti u začetku. Treba prevenirati, a imami i hodže objasniti vjernicima da je to krivi put i da to nema veze ni s islamom ni s bilo čim drugim. Hodže po džamijama moraju doprijeti do svakog čovjeka, ako treba i ponaosob da mu razjasne i odgovore ga od bilo kakvog takvog nauma. Ja sam na prošlom Bajramu osudio hilafet jer sam osjetio da ima onih koji su oduševljeni tom idejom. A to je zlo po islam. To nije put kojim se dolazi do hilafeta.

Trenutno je u svijetu nekoliko opasnih i zabrinjavajućih sukoba, a većina je na području arapskog, islamskog svijeta – Gaza, Sirija, Irak, Libija, a pojavila se vojno-politička snaga tzv. Islamske države Iraka i Levanta koja ‘sije’ strah, ali i potiče mnoge da govore o novom sukobu civilizacija, novom vjerskom ratu.

– Izrazio bih svoje veliko zadovoljstvo što je došlo do mira i dogovora u Gazi između Izraela i Palestine, što dokazuje da se ništa ne rješava tenkovima, nego samo razgovorom. No s druge strane imamo zabrinjavajuću pojavu tog pokreta Države Iraka i Levanta, gdje se govori o uspostavi hilafeta (kalifata), što je ruglo i sramota čitavog islamskog svijeta. Svaki onaj musliman koji zna što je ‘hilafet’, sjeti se četvorice prvih pravednih ‘halifa’ – Abu Bakra, Omera, Osmana i Alije i zgraža se nad ovim postupcima koji se događaju u ime islama. Odgovorno tvrdim da takvi postupci nanose najveću štetu islamu i muslimanima. Oni sada pozivaju i traže sveislamsku univerzalnu državu pozivajući se na prvi hilafet, ali taj prvi hilafet sadržava u svojim temeljima multikulturalnost, gdje su živjeli i muslimani i kršćani i Židovi pod vlašću Muhammeda, a.s., gdje nikome nije smjela pasti dlaka s glave. Ovo što oni prodaju pod ‘hilafet’ je izrugivanje i obezvređivanje i samo riječi hilafet, a kamoli institucije islamske države koja se zove halifet. No istovremeno zbunjuje činjenica da se ne zna tko stoji iza jednog tako organiziranog pokreta koji je naoružan sofisticiranim oružjem. Tko ih naoružava i kako!? Tko stoji iza njih? Teško mi je povjerovati da se to ne zna. Pridružujem se svim apelima da se spriječi divljaštvo nasilnika koji uništavaju i progone ljude zbog njihove vjere, nacije ili pak nevjere. Svi moraju uložiti napore da spase sve koji tamo žive i trpe taj bezočni teror. Svi trebaju ustati da zaustave te nasilnike koji pod firmom islama i hilafeta čine takve pokolje. To što oni rade nema veze ni s islamom ni s Božjom voljom. Odgovorno tvrdim i nadam se da će ih sustići Božja kazna zbog toga

 

No čini se da je među europskim muslimanima došlo do radikalizacije, zašto se to događa?

– Nažalost, ona tehnološka sredstva koja smo spominjali prečesto se zlorabe upravo za ovakvu indoktrinaciju. Nedavno sam čitao da je neki čovjek odveo svog sina od 9 godina u Siriju. Pa zar se on može nazvati ocem!? Muslimanom!?

Kako europski musliman gleda na te sukobe i previranja u islamskom svijetu?

– Kada je 2003. godine SAD intervenirao u Irak, bio sam vrlo nesretan. Ne zato što žalim Sadama Huseina i njegov režim, nego što sam predosjećao što će se dogoditi nakon toga. Instalirati i sprovesti demokraciju, američku ili europsku, na područje arapskog svijeta je nemoguće očekivati. Srušeni su dugogodišnji apsolutistički režimi u Iraku i Libiji, ali što smo dobili nakon toga – destabilizirajuće područje, ratove i izvorište svakakvih čudovišnih ideja i pokreta. To nije bilo strateški osmišljeno i ovo su sada pogubne posljedice takvog improviziranog pristupa.

Kako vidite budućnost vođe ISIL-a al Bagdadija?

– Sve što nije prirodno mora nestati. Al Bagdadi je neprirodna pojava, neko nametnuto rješenje i posve nepoznata osoba u islamskom svijetu. On nema uporište ni u jednoj islamskoj zemlji. No doći će tamo do neke nove preraspodjele, a za početak mislim da će Kurdi konačno dobiti svoj Kurdistan. Kurdi su stalno bili nazivani i proglašavani ‘teroristima’, a sada su saveznici koji će konačno ostvariti svoj cilj – državu.

Može li to dovesti do vjerskog rata i civilizacijskog sukoba.

– Ne, ne bih išao tako daleko. No zabrinut sam.

(Vijesti.ba/Avaz)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO