Prema podacima palestinskih vlasti u Gazi do sada je poginulo 28.176 Palestinaca

AIRO – U izraelskim napadima na Pojas Gaze nakon upada Hamasa u Izrael 7. oktobra do danas je poginulo 28.176 Palestinaca, a povređeno ih je 67.784, saopštilo je danas Hamasovo ministarstvo zdravlja u toj palestinskoj enklavi.

U protekla 24 časa ubijeno je oko 112 Palestinaca, a 173 su povređena, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

U međuvremenu je Frančeska Albaneze, specijalni izvestilac UN za okupirane palestinske teritorije izjavila da “su izraelske vlasti, kako se čini, prekršile naredbe Međunarodnog suda pravde (MSP)”, koji je pre dve nedelje zahtevao da se preduzmu hitni koraci u zaštiti prava Palestinaca i prekinu sve aktivnosti koje bi mogle da predstavljaju genocid, preneo je danas londonski Gardijan.

Visoki zapadni zvaničnici navode da uprkos višesatnim pregovorima sa izraelskim zvaničnicima, postoji, u najboljem slučaju, marginalno poboljšanje od trenutka kada je doneta presuda 26. januara.

Al Kasam: U izraelskim napadima ubijena dva izraelska taoca, povređeno osam

U izraelskim napadima u proteklih 96 sati stradala sa dva izraelska taoca, a osam ih je teško ranjeno, saopštilo je danas Hamasovo oružano krilo, Brigade al Kasam.

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Brigada al Kasam dodaje se da je stanje talaca “sve teže” usled nemogućnost da im se obezbedi odgovarajuća pomoć.

Ističe se i da Izrael “snosi punu odgovornost za živote onih koji su povređeni zbog njihovog kontinuiranog bombardovanja”, prenosi Rojters.

Hamas: Najavljena ofanziva Izraela na Rafu obustaviće pregovore o taocima

Predstavnik Hamasa izjavio je danas da će najavljena izraelska ofanziva u Rafi onemogućiti pregovore o oslobađanju talaca koje drži ta militantna palestinska grupa.

Predstavnik je rekao za kanal Hamasa, Al Aksa, da će, ukoliko Izrael započne ofanzivu na Rafu na granici sa Egiptom, gde se sklonilo oko milion raseljenih Palestinaca, obustaviti sve pregovore o sporazumu za oslobađanje talaca, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je za Ej-Bi-Si (ABC) njuz u odlomku intervjua koji će biti emitovan kasnije danas da će Izrael “pobediti preostale terorističke bataljone Hamasa u Rafi”.

Građani Tel Aviva protestuju, traže dogovor o taocima koje drži Hamas

Širom Izraela održani su protesti sa zahtevom za oslobađanje talaca koje drži Hamas, dok su neki od učesnika pozvali i na raspisivanje izbora.

Protesti su juče održani u Tel Avivu, Jerusalimu, Haifi, Beršebi, Rehovotu, Ranani i drugim mestima širom zemlje, pošto su napori posredovanja Katara i Egipta da se postigne dogovor zaustavljeni, a Izrael odbacio zahteve Hamasa.

U Tel Avivu građani su blokirali nekoliko ulica, a policija je uhapsila sedam osoba zbog ometanja saobraćaja na autoputu Ajalon, dok je pet osoba novčano kaznila.

Na glavnom skupu na Trgu talaca u Tel Avivu, policija je na konjima potiskivala demonstrante iz ulice Kaplan.

Netanjahu uoči kopnenog napada na Rafu: Pobeda je na dohvat ruke

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je, pred kopneni napad Izraela na grad Rafa na jugu Gaze, da je “pobeda na dohvat ruke”.

“Uradićemo to. Pobedićemo preostale terorističke bataljone Hamasa u Rafi, koji je poslednji bastion, ali to ćemo učiniti”, rekao je Netanjahu u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

Dodao je da će izraelska vojska učiniti sve da civilnom stanovništvu obezbedi bezbedan prolaz kako bi moglo da napusti to područje.

Na pitanje kuda Palestinci treba da idu, Netanjahu je odgovorio da “razrađuju detaljan plan”.

Izraelska agencija: Lazarini, znali ste da je ispod objekta UNRWA Hamasov štab

Izraelska agencija pri Ministarstvu odbrane koja sarađuje sa Palestincima (COGAT) optužila je šefa Agencije UN za pomoć Palestincima na Bliskom istoku (UNRWA) Filipea Lazarinija da je znao da je Hamas imao centar ispod objekta UNRWA.

Prethodno je Lazarini rekao da “nije znao” za tu informaciju.

“Oh, znali ste”, naveli su iz COGAT-a na platformi X (Tviter) i dodali: “Kopanje tunela traje duže od četiri meseca. Pozvali smo visoke zvaničnike UN da vide, i tokom prethodnih sastanaka sa vama i ostalim UN zvaničnicima, govorili smo da Hamas koristi UNRWA sedišta. Izabrali ste da ignorišete činjenice, tako da biste kasnije mogli da pokušate da ih demantujete”.

Podzemni centar za podatke, koji je video izveštač Tajms of Izraela u četvrtak, sastojao se, kako tvrdi, od “trafo stanice, spavaće sobe i industrijske baterije za napajanje”.

Izraelski ministar Kac: Lazarini da podnese ostavku zbog Hamasovog štaba

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zatražio je danas ostavku šefa Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipea Lazarinija, jer je, kako tvrdi, znao da se ispod jednog od objekta UNRWA nalazio Hamasov štab.

“Otkriće ispod sedišta UNRWA u Gazi ukazuje na duboku povezanost sa Hamasom, uključujući korišćenje prostora za terorističke aktivnosti, pristupa terorističkim tunelima. To zahteva momentalnu akciju. Tvrdnja Lazarinija da nije bio svestan da se ispod njihovog objekta nalazi štab Hamasa, ne samo da je apsurdna, već je uvreda za zdrav razum. Njegova momentalna ostavka je imperativ”, naveo je Kac na platformi X (Tviter).

Izraelske odbrambene snage i obaveštajna agencija Šin Bet rekli su da su njihove operacije u gradu Gaza prethodnih nedelja dovele do otkrića “tunelskog ulaza” kod škole kojom upravlja humanitarna agencija UN.

Uhapšen muškarac zbog “podstrekivanja na ubistvo” Netanjahua na TikToku

Stanovnik izraelskog grada Berševa uhapšen je danas pod sumnjom za “ozbiljno podstrekivanje na ubistvo” izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, preko društvene mreže TikTok, saopštila je policija.

Osumnjičeni, 40-godišnji muškarac će posle ispitivanja biti izveden pred Sud za prekršaje u izraelskom gradu Rišon Lecionu.

Tamo će takođe biti saslušan kako bi mu se eventualno produžio pritvor, prenosi Tajms of Izrael.

Policija nije iznela detalje o sadržaju koji je osumnjičeni objavio.

Izvor Tanjug

 

The post Prema podacima palestinskih vlasti u Gazi do sada je poginulo 28.176 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO