Preminuo Aleksandar Tijanić

Večeras je u Beogradu iznenada, u 64. godini, preminuo generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić. Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, preminuo je večeras u Beogradu u 64. godini.

Aleksandar Tijanic.jpg

Aleksandar Tijanić rođen je 13. decembra 1949. godine u Đakovici. Živeo je u Podujevu, Prištini i Beogradu. Tijanić je novinarsku karijeru počeo u politikinim izdanjima, NIN-u, nakon čega postaje glavni urednik časopisa Intervju. Osnovao je televiziju Politika i bio njen prvi direktor. Od 1994. godine preuzima mesto direktora BK televizije.

Krajem osamdesetih je počeo da piše i za zagrebački Start Danas, kao i za splitskuNedeljnu Dalmaciju gde se istakao svojom kolumnom En passant u kojoj je kritički komentarisao tadašnji komunistički režim, odnosno događaje u vezi sa antibirokratskom revolucijom. Objavljivao je političke kolumne u ljubljanskoj Mladini isarajevskom Oslobođenju.

Godine 1991. se vratio u Beograd gde je uređivao Sportski žurnal. Godine 1997. je pokrenuo dnevni list Građanin, koji je ubrzo nestao. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Evropljanin.

Tijanić je od 1994. do 1996. godine bio ministar informisanja u Vladi Srbije. Bio je i savetnik za informisanje predsednika SRJ Vojislava Koštunice od 2001. do 2004. godine.

Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine. Za generalnog direktora Javnog servisa Srbije biran je u dva mandata.

Tijanić je bio oženjen, a iza sebe je ostavio suprugu, sina i kćerku.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO