Preminuo američki vojnik koji se zapalio ispred Izraelske ambasade

Pripadnik američke vojske koji se zapalio ispred Izraelske ambasade u Washingtonu, u činu protesta protiv izraelskog rata u Gazi, preminuo je, saopćio je Pentagon.

Dvadesetpetogodišnji avijatičar Aaron Bushnell iz San Antonija u Teksasu preminuo je usljed zadobivenih povreda, saopćila je metropolitanska policijska uprava.

Američki mediji su ranije izvijestili da je Bushnell sve uživo prenosio na Twitchu, noseći masku i govoreći da “neće biti saučesnik u genocidu” nakon čega se polio tekućinom.

Potom se zapalio, uzvikujući “Oslobodite Palestinu!”, dok nije pao na zemlju.

Snimak je u međuvremenu uklonjen s Twitcha.

Protesti širom SAD-a
Američke zračne snage su saopćile da je podlegao povredama i preminuo.

Navele su da će objaviti dodatne informacije dan nakon što vojni dužnosnici obavijeste njegovu najbližu rodbinu.

Incident se dogodio u trenutku kada se širom SAD-a nastavljaju protesti protiv izraelskog rata u Gazi.

U decembru se demonstrantica zapalila ispred Izraelskog konzulata u Atlanti. Na mjestu događaja pronađena je palestinska zastava, a vjeruje se da je čin bio “ekstremni politički protest”.

Izrael je pokrenuo razorne napade na Gazu nakon što su borci Hamasa 7. oktobra izveli prekogranični napad u kojem je ubijeno 1.200 Izraelaca i zarobljeno 253 talaca.

Nakon napada, Izrael je bombardovao palestinski teritorij iz zraka, sa kopna i mora i pokrenuo kopnenu invaziju. Prema palestinskim vlastima, u izraelskim napadima ubijeno je više od 29.000 Palestinaca.

Izraelska vojna kampanja u Gazi pretvorila je veliki dio teritorije u ruševine, a više od 80 posto stanovništva je raseljeno.

Izvor: AL JZEERA I AGENCIJE

The post Preminuo američki vojnik koji se zapalio ispred Izraelske ambasade appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO