Pres konferencija SZS: Dešavanje u školama u Sandžaku

Predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić istako je da u obrazovanju postoje veliki problemi. Na pres konferenciji on je posebno istakao nedavno imenovanje direktora škola u Sjenici prosvetnog radnika iz Kraljeva kao i incident u OŠ Avdo Međedović.

Iz Stranke za Sandžak ocenjiu da odluka Ministarstva prosvete o postavljanju za direktora Gimnazije u Sjenici prosvetnog radnika, geografa, iz Kraljeva skandalozna. Predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić smatra da Sjenica ima kvalifikovan kadar i među srbima i bošnjacima.

„Ovde smatramo da su teško poraženi ini koji su se busali u prsa sa nekom regionalnom i nacionalnom politikom, pre svega oni koji zastupaju amanet. Tu je odgovorna i lokalna vlast u Sjenici odgovran potpresednik skupštine Zukorlić kao i pomoćnica ministra prosvete Zukorlić. Kako je moguće da pored toliko kvalifikovanih kadrova iz Novog Pazara, Prijepolja i drugih sandžačkih gradova za direktora se postavlja prosvetni radnik iz Kraljeva. Nemam ništa protiv čoveka već protiv Ministarstva i države koja već decenijama vodi diskriminatorsku politiku“, kazao je Murić

Faevzija Murić se osvrnuo i na nedavne događaje koji su se desili u Osnovnoj Školi Avdo Međedović. Kako je rekao nemoguće je da oni koji su zaduženi za sigurnost u školi i dešavanja u njoj pokušaju da prikriju jedan ovakav događaj kao što je ubadanje dečaka i ne pružanju nikakve pomoći.

„nije to samo to što se desilo to veče, problem je što taj dečak i još nekoliko njih postavljaju razne slike sa noževima i replikama pištolja. Slike sa nasilničkim ponašanjima. Sada se deca te škole žale roditeljima da postoji grupa đaka koja maltretira ostale učenike. Smatramo da je nemoguće da niko od radnika u toj školi nije za to znao. Nama je bitno da ne utičemo na tok istrage niti da pominjemo bilo čija imena, bino nam je da dete ozdravi jer pored toga što je ranjem ima i drugih zdrastvenih problema. I smatramo da nacionalni savet u ovoj školi počne da brine o đacima“ istakao je za RTV Novi Pazar predsednik SZS Fevzija Murić.

Na pitanje novinara da li ovo postavljanje direktora predstavlja kršenja prava bošnjaka u Sandžaku Murić je kazao da ovo nije prvi sluja već jedan u nizu.

„Nama se i u prošlosti dešavalo da nam dovode iz centralne Srbije druge direktore u raznim ustanovama, tako da to deskriminiranje prevazilati meru dobrog ukusa“, kazao je Murić

On je na konferenciji za medije kazao da je veoma bitno da roditelji razgovaraju sa svojom decom, da pitaju decu kako im je protekao dan u školi, šta se sve dešavalo pre i posle škole. Jer informacije koje deca mogu da daju nekad mogu biti od velikog značaja istakao je Murić.

A.A.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO