Prvi letovi sa “Morave” u decembru

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj zvanično je dodelilo kraljevačkom aerodromu “Morava” identifikator lokacije sa tri slova – KVO, a od decembra se očekuju i prvi letovi, javila je jutros Radio-televizija Srbije (RTS).

Direktor aerodroma Dragan Bugarinović ističe da je taj kod bitan za odabir avio-prevoznika, a da do sada nije postojao jer nije ni bilo letova.

“Kod je dobijen upravo na zahtev avio-kompanije, a u ovom slučaju je to bila ‘Er Srbija’, koja je prilikom svog prvog leta prilikom otvaranja i podnela zahtev za dobijanje tog koda, tako da je on i zvanično objavljen”, rekao je Bugarinović.

Tender za izbor najboljeg ponuđača za letove iz Kraljeva, na relacijama za Beč i Solun, ističe u četvrtak.

“Nadležno ministarstvo raspisalo je tender za prijavljivanje zainteresovanih avio-kompanija za obavljanje avio-prevoza na linijama od javnog interesa i to od početka decembra, kako je i u uslovima tendera i to tri puta nedeljno linija za Beč”, rekao je Bugarinović.

On je uveren da avio-kompanije “neće propustiti ovakvu priliku”.

“Na ovaj način one u početku dele rizik sa državom, na ovaj način će linije sigurno biti u funkciji i nema razloga da se kompanije ne prijave i aerodrom krene sa letovima od decembra”, naveo je Bugarinović.

Od prve nedelje decembra ove godine, izabrani prevoznik tri puta nedeljno leteće za Beč, a od 10. marta do 15. oktobra 2020. godine tri puta nedeljno i do Soluna. Te linije proglašene su za linije od javnog interesa u vazdušnom saobraćaju.

Aerodrom “Morava” nastao je konverzijom iz vojnog aerodroma u Lađevcima u mešoviti vojno-civilni.

Pre nekoliko dana Ministarstvo odbrane dobilo je od Vlade Srbije 155 miliona dinara za izvođenje dodatnih radova na aerodromu “Morava”, neophodnih da bi se dobila dozvola Direktorata za civilno vazduhoplovstvo za dužinu piste, letenje u uslovima smanjene vidljivosti i aktiviranje sistema svetlosnog obeležavanja.

Aerodrom “Morava” otvoren je 28. juna ove godine u prisustvu državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Izvor: FoNet, RTV

Foto: Ministrastvo odbrane

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO