Ramazanska čestitka muftije sandžačkog Muhamed ef. Demirovića

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, muftija sandžački, Islamske zajednice Srbije, Muhamed ef. Demirović, uputio je čestitku u kojoj se kaže:

“S imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog,

Najljepši i trajni salavati i selami neka su na ukras oba svijeta, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem,
njegovu plemenitu porodicu, i sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana, Amin, ja Rabbi-l-alemin

Poštovani vjernici i vjernice,
Zaista nas je Stvoritelj svih svjetova iz ljubavi stvorio i za Njegovu blizinu zaprosio.

Iz ljubavi nam je propisao i omogućio razne šanse, da se korigujemo, svoje stanje popravimo, lični preporod doživimo, i Njegovu naklonost i blizinu zadobijemo.

S večerašnjim akšamskim ezanom, upravo nastupa jedna takva, od Stvoritelja svih svjetova, za svakog od nas posebna šansa, da svoje stanje popravi, da se sam sa sobom izmiri, i da svoj odnos sa Stvoriteljem svih svjetova, kao i sa svim Njegovim stvorenjima upotpuni izgradi.

Večeras nam nastupa mubarek mjesec ramazan, koji predstavlja jednu posebnu priliku i poseban vid Božije milosti prema Svojim robovima.

Nažalost, pripadnici dini islama, ove godine, kao i mnogih prethodnih godina, ovaj mubarek mjesec dočekuju u stanju velikih izazova, velikih poteškoća i stradanja.

Dovoljno je da se prisjetimo svega onoga što se dešava posljednjih mjeseci u svetoj zemlji Palestini, u Gazi, sa nedužnim i bespomoćnim palestinskim narodom.

Sve to bi trebalo biti dodatna motivacija svima nama, da ove predstojeće trenutke mjeseca Ramazana iskoristimo, na što je moguće potpuniji način, kako bi smo u njima uspijeli probuditi ono najljepše u nama, sazdano od Stvoritelja svih svjetova i kako bi smo postali dostojni da Gospodar, Milostivi i Samilosni, obaspe nas, naše porodice, našu zajednicu i čovječanstvo, općenito, Njegovom milošću, Njegovom podrškom i usmjerenjem da djelujemo za dobrobit svih ljudi ovoga svijeta.

U tom smislu, ispred Mešihata IZ Sandžaka, i u svoje lično ime, Ramazan-i-šerif mubarek olsun svim vjernicima, pripadnicima dini-islama, u republici i dijaspori, uz dovu Gospodaru svih svjetova da ove mubarek dane provedemo na Njemu najdraži način, i da iz ovog mubarek mjeseca izađemo kao bolji ljudi, zadobijene Allahove milosti, Njegovog zadovoljstva i Njegove trajne podrške.

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi teala ve berekatuhu” – navodi se u čestitci Demirovića.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO