Rasim Ljajić: IT sektor najsvetlija tačka srpske ekonomije

IT sektor u Srbiji iz godine u godinu beleži rast izvoza softvera. Samo prošle godine iznosio je više od 200 miliona evra, a potencijali su znantno veći, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

IT

 

Izvoz softvera iz Srbije 2007. godine iznosio je 62 miliona evra, 2011. godine 166 miliona evra, a 2012. više od 200 miliona evra, naveo je Ljajić.

Ljajić je naglasio da postoji značajan potencijal za povećanje prometa u oblasti IT biznisa u Srbiji, istakavši da je vrednost celokupnog srpskog IT tržišta prošle godine iznosila 410 miliona evra, što je značajno manje u odnosu na period pre krize, kada je to tržište vredelo oko 550 miliona evra. RasimLjajic13

U Srbiji IT sektoru posluje oko 2.000 kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, naveo je on i dodao da Srbija u tu privrednu oblast ulaže oko 60 evra po stanovniku.

To je u nivou sa Bugarskom i Rumunijom, značajno više nego u Crnoj Gori, Makedoniji i BIH, mnogo manje od Hrvatske koja ulaže oko 200 evra, a daleko manje od proseka u EU koji iznosi oko 800 evra po stanovniku, obrazložio je.

Ankete pokazuju da se srpska IT industrija kreće između 30. do 50. mesta u svetu, što je jedan od najboljih rezultata koji ima neka srpska privredna grana, kazao je Ljajić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO