Rasim Ljajić pozvao Italijane da investiraju

rasim

 

Postoje mogućnosti da se značajno unapredi saradnja Srbije i Italije, kao i da robna razmena i investicije budu mnogo veće nego sada, rekao ministar Rasim Ljajić koji boravi na Poslovnom forumu u Italiji.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić rekao je da postoje mogućnosti da se značajno unapredi saradnja Srbije i Italije i da robna razmena i investicije budu mnogo veće nego sada.

Ljajić je na Poslovnom forumu Udruženja industrijalaca Milana i pokrajine Lombardija u Milanu rekao da prisustvo velikog broja privrednika iz Srbije i Italije na tom skupu pokazuje da postoji interes za jačanje saradnje.

Ministar je pozvao privrednike iz Italije da posete Srbiju i vide mogućnsti za nova ulaganja i bliže se upoznaju sa povlasticama za investitore, među kojima su i subvencije od 4.000 do 10.000 evra po otvorenom radnom mestu.

Prema njegovim rečima obim robne razmene Srbije i Italije je oko četiri milijarde evra, a Italija je drugi po značaju spoljnotrgovinski partner Srbije i jedan od pet najvećih stranih investitora.

“To su reference koje daju sliku mogućnosti i jedne i druge zemlje. Te mogućnosti još nisu iskorišćene. Ima prostora i za povećanje robne razmene i obima investicija”, istakao je Ljajić i dodao da Srbija i Italija imaju dobre političke odnose i komplementarne privrede.

Najbolja preporuka za sve italijanske privrednike koji razmišljaju da ulažu u Srbiju, istakao je Ljajić, jesu 600 italijanskih preduzeća i kompanije koji posluju na srpskom tržištu, zapošljavaju 20.000 radnika i ostvaruju godišnji prihod od 2,5 milijardi evra.

Kako je dodao Ljajić, italijanske banke drže 25 odsto bankarskog tržišta Srbije, a osiguravajuće kuće 44 odsto.

Ministar je rekao da je ideja da se iskoriste sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbije ima i da se pronadju treća tržišta i proširi izvoz u zemlje severne Afrike i Bliskog istoka.

“Činjenina je da i Srbija i Italija prolaze kroz period ekonomske krize i to je dodatni razlog koji nas upućuje jedne na druge da tražimo modalitete izlaska iz krize i oporavka naših ekonomija”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija je prošle godine imala pad od dva odsto
bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da je plan Vlade da u 2013. godini rast BDP-a bude između dva i 2,5 odsto.

“Taj plan baziramo na povećanom izvozu privlačenju stranih investicija i velikim infrastrukturnim projektima koji treba da se realizuju u Srbiji. To je šansa i za italijanske privrednike i investitore”, ocenio je Ljajić.

Podsetio je i da Italija i Srbije od 2009. godine imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu.

Ljajić je zahvalio Italiji za sve ono što je učinila da podrži Srbiju u procesu evropskih integracija.

“Ta podrška je bezuslovna, konstantna i nešto što čini da je Srbija svakim danom bliža punopravnom članstvu, iako smo svesni da će taj put biti dug”, dodao je Ljajić.

 

Izvor: RTS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO