Raste broj mrtvih u zemljotresu u Maroku

Više od 820 ljudi poginulo je u razornom zemljotresu koji je pogodio Maroko, javlja BBC. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su najmanje 672 osobe povređene, uključujući njih 205 koji su u teškom stanju.
13.01 – Ministarstvo BIH: Posle zemljotresa u Maroku nema informacija o građanima BiH 

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine je objavilo da posle zemljotresa u Maroku nema informacija o građanima te zemlje koji su tamo.

Iz MSP BiH su pozvali državljane Bosne i Hercegovine da se u slučaju potrebe obrate Ambasadi BiH u Madridu ili Ministarstvu u Sarajevu.

12.59 – Srbija ponudila pomoć Maroku pogođenom razornim zemljotresom 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće “prijateljskom Maroku, kralju Muhamedu VI, porodicama poginulih” u razornom zemljotresu, a povređenima poželeo brz oporavak.

“Uveren sam da će vlasti Maroka odlučno nadvladati tragediju. Srbija je spremna da, u okviru svojih mogućnosti, pruži svaku vrstu pomoći”, napisao je on na mreži Iks.

U zemljotresu koji se sinoć dogodio blizu Marakeša poginulo je najmanje 820 ljudi, a povređeno više od 600, od čega 205 teže.

Kako prenosi BBC, stanovnici Marakeša prenose da je posle zemljotresa došlo do nestanka struje i pristupa internetu.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je poginulo 600 osoba, preneo je AP.

Preliminarna procena Američkog geološkog zavoda je da je zemljotres koji se dogodio sinoć u 23.11 bio jačine 6,8 Rihtera. Prvi potres trajao je nekoliko sekundi, a 19 minuta kasnije usledio je potres jačine 4,9.

Nacionalni centar za naučna i tehnička istraživanja sa sedištem u Rabatu saopštio je da je zemljotres bio jačine 7 stepeni Rihterove skale i da se njegov epicentar nalazio u provinciji Al Hauz, jugozapadno od Marakeša, popularne destinacije za strane turiste, javlja AFP.

Epicentar potresa bio je u blizini grada Ighil u provinciji Al Hauz, otprilike 70 kilometara južno od Marakeša.

Radnici hitne službe tragaju za preživelima u ruševinama.

Džamija Kutubija iz 12. veka u Marakešu, jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti, je oštećena.

Marokanci su takođe objavili video snimke na kojima se vide oštećeni delovi čuvenih crvenih zidova koji okružuju stari grad u Marakešu, koji je pod zaštitom Unesko.

Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom.

The post Raste broj mrtvih u zemljotresu u Maroku appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Raste broj mrtvih u zemljotresu u Maroku appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO